Business Internaţional

Noul şel al lui Isărescu este un neamţ care critică politica Băncii Centrale Europene

Noul şel al lui Isărescu este un neamţ care critică...

Autor: CătăIina Apostoiu

08.09.2015, 21:01 5724

Jens Weidmann, şeful Bundesbank, banca centrală a Germaniei, îl va înlocui pe Christian Noyer în poziţia de preşedinte al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), un consorţiu de bănci centrale cu sediul în Basel, Elveţia.

BIS, cunoscută drept banca centrală a băncilor centrale, a anunţat că Weidmann îşi va începe mandatul de trei ani în luna noiembrie. Neamţul este cunoscut ca un înverşunat critic al programului de achiziţii de obligaţiuni prin care Banca Centrală Europeană vrea să impulsioneze economia zonei euro.

Consiliul director al BIS şi-a exprimat „sincera gratitudine pentru serviciile excelente aduse băncii de Noyer“, potrivit Financial Times.

Noyer este la al doilea mandat ca preşedinte al BIS. Acesta va ocupa în continuare poziţia de preşedinte al boardului până în momentul în care se va retrage din rolul de guvernator al Băncii Franţei la sfârşitul lunii octombrie.

La conducerea Bundesbank, Jens Weidmann s-a impus ca „Domnul Nu“ al Europei în discuţiile din jurul crizei din Grecia, opunându-se în special pachetelor de susţinere oferite băncilor greceşti, dar şi ca un critic fervent al preşedintelui BCE Mario Draghi, potrivit publicaţiei franceze La Tribune.

Weidmann a criticat dur politica de relaxare cantitativă decisă de BCE, considerând-o drept „riscantă“. În opinia lui Weidmann, băncile centrale ar trebui să se concentreze asupra stabilităţii preţurilor, evitând orice rol important în managementul macroeconomic.

Consilier economic al cancelarului german Angela Merkel din 2006, Weidmann ocupă poziţia de preşedinte al Bundesbank din mai 2011, succedându-i lui Axel Weber. Weber recomandase la acea vreme candidatura lui Weidmann, caracterizându-l drept un „economist excelent“ şi insistând asupra vârstei sale (42 de ani în acel moment). „În  pofida tinereţii sale, dispune de o vastă experienţă“, declarase Weber despre Weidmann.

Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche organizaţie financiară a lumii şi are ca membre 60 de bănci centrale reprezentând ţări din întreaga lume care, împreună, reprezintă aproximativ 95% din PIB-ul mondial.

Clienţii BIS sunt bănci centrale şi organizaţii internaţionale. Ca bancă, BIS nu acceptă depozite şi nu oferă servicii financiare persoanelor fizice sau companiilor.

Banca are drept misiune promovarea stabilităţii monetare şi cooperării internaţionale.

Boardul BIS, care se întruneşte de cel puţin şase ori pe ani, este alcătuit din oficiali de top ai băncilor centrale din întreaga lume, incluzându-i pe guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney, preşedintele BCE Mario Draghi şi preşedinta Fed Janet Yellen.

Banca Naţională a României a devenit membră a BIS încă din anul înfiinţării, 1930.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO