Business Internaţional

Noul Titanic - vasul de croazieră Costa Concordia a eşuat în apropiere de coasta Toscanei. 70 de români se aflau la bord - VIDEO

Noul Titanic - vasul de croazieră Costa Concordia a eşuat în apropiere de coasta Toscanei. Cel puţin 20 de români se aflau la bord - VIDEO

FOTO: AFP

Autor: Adrian Voicu, Mediafax

14.01.2012, 09:47 5469

Bilanţul provizoriu al accidentului în care o nava de croazieră a eşuat în largul insulei italiene Giglio este de trei morţi şi circa 40 de răniţi. Potrivit informaţiilor de la compania Costa Crociere, douăzeci de turişti români se aflau la bordul navei. Alţi 50 de români făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei, a anunţat MAE.

MAE precizează că, din informaţiile obţinute până în prezent, printre persoanele decedate în urma naufragiului navei de croazieră Costa Concordia nu se află cetăţeni români, ministerul menţionând totodată că aproximativ 50 de cetăţeni români făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei.

Potrivit unui comunicat al MAE, Ambasada României la Roma şi Consulatul General al României la Bologna au luat legătura cu autorităţile italiene, respectiv cu Protecţia Civilă a Provinciei din Grosetto, care gestionează operaţiunile de salvare a pasagerilor de pe nava de croazieră Costa Concordia naufragiată în Marea Mediterană, pentru a se informa dacă printre persoanele aflate la bordul navei sunt şi cetăţeni români şi care este situaţia acestora.

Conform declaraţiilor Prefectului din Grossetto, la ora 11.00 (ora locală), au fost confirmate 3 persoane decedate şi 14 răniţi.

"Din informaţiile obţinute până în prezent, rezultă că printre decedaţi nu se află cetăţeni români. Operaţiunile de salvare a pasagerilor sunt în desfăşurare", precizează MAE.

Ministerul precizează că, având în vedere amploarea operaţiunii de salvare, nu a putut fi furnizată o situaţie centralizată pe naţionalităţi a pasagerilor salvaţi şi a personalului de la bord.

"Cu toate acestea, din informaţiile disponibile în acest moment, se confirmă că la bordul navei de croazieră se aflau şi circa 50 de cetăţeni români, care făceau parte din personalul de bord şi servicii al navei", se arată în comunicat.

Potrivit MAE, o parte dintre cetăţenii români salvaţi de navele care au intervenit la locul incidentului au fost transferaţi, împreună cu alţi pasageri, la bordul unui feribot, care se află în drum spre portul Livorno.

"Oficiile diplomatice ale României în Italia (Ambasada României la Roma, Consulatele Generale ale României la Bologna şi Torino) menţin legătura permanentă cu Protecţia Civilă din Grossetto, pentru a obţine informaţii actualizate cu privire la situaţia cetăţenilor români şi sunt pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o impune", se mai arată în comunicat.

Conform companiei, la bordul navei de croazieră Costa Concordia se aflau în total 4.229 de persoane, dintre care 3.216 pasageri.


Ora 15: 42 Compania italiană a prezentat doar naţionalităţile pasagerilor navei, urmând să fie anunţate şi cele ale membrilor echipajului.

Este posibil ca unele persoane să fie dispărute, ultimele 60 de persoane de pe navă fiind salvate cu elicopterul în cursul dimineţii, informează Corriere della Sera, în ediţia electronică.

Cel puţin trei persoane s-au înecat în momentul în care nava de croazieră se înclinase vineri seara, în apropierea insulei Giglio (centrul Italiei).

Vineri, vasul de croazieră Costa Concordia, a eşuat pe coasta Toscanei, opt din cei 4.200 de pasageri murind după ce au sărit peste bord speriaţi de înclinarea vasului.

"În jurul orei (locale) 20.00 (22.00, ora României), (nava) Costa Concordia, cu o lungime de 290 de metri a început să ia apă la bord şi s-a aplecat pe o parte la un unghi de 20 de grade", se arată într-un comunicat al Pazei de Coastă.

Conform armatorului Costa Crociere, nava transporta 3.200 de pasageri şi 1.000 de membri ai exhipajului. Vasul a pornit "din Savone într-o croazieră pe Marea Mediterană, cu escale prevăzute la Civitavecchia, Palermo, Cagliari, Plama de Majorca, Barcelona, Marislia şi (înapoi) la Savone".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO