Business Internaţional

Noul turism medical: Cât te costă să-ţi pui mustaţă la turci?

Noul turism medical: Cât te costă să-ţi pui mustaţă...

Autor: Ştefan Stan

07.05.2013, 13:18 1364

Turcia este deja de multă vreme una din destinaţiile favorite ale celor care au probleme cu căderea părului sau creşterea insuficientă a acestuia, datorită operaţiile estetice care oferă implanturi de celulele foliculare, însă mai nou şi mustaţa este vizată de esteticienii turci, scrie The Wall Street Journal.

Agenţiile de turism şi chirurgii esteticieni susţin că transplanturile de păr pentru faţă au început să devină din ce în ce mai populare, bărbaţi din Orientul Mijlociu, Asia sau Europa venind la Istanbul pentru implanturi de mustaţă.

Pentru transplant, medicii folosesc o tehnică care presupune extragerea celulelor foliculare, prin care se iau fire de păr din diferite zone de pe corp şi se implantează de-a lungul buzei superioare sau obrajilor pentru a mări mustaţa sau pentru a forma o barbă.

Operaţia este realizată sub anestezie locală, ţine în jur de cinci ore şi poate costa până la 5.000 de dolari. Agenţiile de turism au început să ofere pachete de oferte “pentru transplant”, care combină operaţiile pentru implanturi de păr şi o vacanţă în Istambul sau la un resort de pe coasta mediteraneană.

Conform declaraţiilor chirurgilor, cei mai mulţi clienţi pentru transplantul de păr facial sunt străini, în contextul în care din ce în ce mai mulţi turci renunţă la mustaţă.
Selahattin Tulunay, unul dintre chirurgii care se ocupă cu transplantul de păr, susţine că

“Mustaţa revine la modă. Dacă mustaţa unui bărbat nu creşte, acesta vrea să ştie că poate avea una ca semn al masculinităţii”, a delcarat Tulunay.

Industria operaţiilor estetice din Turcia ajunge la venituri de un miliard de dolari pe an. 270.000 de persoane au vizitat Turcia în 2012 în special pentru operaţii, conform unui raport al Ministerului de sănătate din Turcia. Dintre aceştia, 100.000 au mers special pentru operaţii estetice, după cum arată acelaşi raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO