Business Internaţional

Nu doar ungurii şi nemţii, ci şi francezii au o „poveste de dragoste“ bazată pe afaceri, bani şi influenţă cu ruşii

Nu doar ungurii şi nemţii, ci şi francezii au o...

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2022, 00:04 452

În timp ce relaţia apropiată dintre Ungaria şi Rusia a ajuns să nu mai scandalizeze, iar legătura strânsă dintre companiile germane şi unii foşti oficiali germani cu Rusia este destul de bine cunoscută, o „poveste de dragoste“ începe să se contureze şi între francezi şi ruşi.

O companie de stat ungară mai puţin cunoscută pare a fi implicată în pregătirea de investiţii însemnate şi să lucreze la clădirea unei axe ungaro-franco-ruse în domeniul energiei nucleare, relatează Euractiv.

Hunatom Zrt, sub supervizarea ministrului Japnos Suli, este responsabilă pentru proiectarea şi construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară Paks a Ungariei. Suli consideră că Paks poate juca un rol însemnat în sectorul european al energiei nucleare, inclusiv în relaţiile ungaro-franceze.

După ce a lucrat cu tehnologie nucleară americană, compania franceză Framatome pare să analizeze mai îndeaproape posibile relaţii cu compania rusă Rosatom. Cele două companii au semnat la sfârşitul anului trecut un nou acord de cooperare strategică, acord ce întăreşte relaţia existentă datând din 2017, potrivit world-nuclear-news.com.

Anul trecut, fostul premier francez Francois Fillon era numit membru al boardului companiei petroliere de stat a Rusiei Zarubezhneft. Acesta lucrase deja cu firme ruseşti prin intermediul firmei sale de consultanţă Apteras.

Franţa a fost şi rămâne un partener economic important al Rusiei. În pofida unui anumit declin al comerţului reciproc în 2020, ultima cifră este destul de acceptabilă, la 13 miliarde de dolari, conform moderndiplomacy.eu. Investiţiile franceze în Rusia sunt de aproximativ 17 miliarde de dolari, iar cele ruseşti în Franţa se  ridică la 3 miliarde de dolari.

Peste 500 de companii cu capital francez sunt active în diverse sectoare ale economiei ruseşti, în special în sectorul energiei, producţiei de automobile şi alimentar.

În domeniul energiei, EDF şi Rosatom au semnat anul trecut un acord de promovare a proiectelor de hidrogen verde în Rusia şi Europa. Companii franceze sunt implicate în implementarea unor proiecte renumite la nivel mondial, cum ar fi construcţia facilităţilor GNL Yamal şi Arctic LNG 2 şi NS2.

Din domeniul auto, Stellantis a anunţat recent că va exporta camionete de la fabrica sa din Kaluga, Rusia, către Europa pentru a putea acoperi cererea.

În pofida crizei şi situaţiei geopolitice, un număr de companii franceze şi-au lansat producţia în Rusia în 2020-2021. Companii ca Saint-Gobain şi Danone şi-au reînnoit investiţiile. Companiile franceze şi-au crescut exportul de produse fabricate în Rusia. Acestea investesc în sectoare prioritare ale economii ruseşti.

Însă relaţia Germaniei cu Rusia este cea cu adevărat specială.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a preluat o poziţie de top în cadrul companiei ruseşti Rosneft în 2017. În 2018, investiţiile germane în Rusia au atins 3,8 miliarde de euro. Mii de firme germane, după unele estimări circa 6.000, au afaceri pe piaţa de 145 de milioane de consumatori a Rusiei şi nicio altă ţară nu se poate compania cu Germania, ca prezenţă, acolo. Cele mai multe din aceste companii nu intenţionează să plece. Dimpotriva, multe altele vor să-şi încerce şi ele norocul acolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO