Business Internaţional

"Nu este de neconceput ca până la sfârşitul săptămânii să fim în plină criză" - economist Deutsche Bank

"Nu este de neconceput ca până la sfârşitul săptămânii să fim în plină criză" - economist Deutsche Bank

Autor: Radu Racu

08.11.2011, 11:45 3442

Intensificarea îngrijorărilor legate de situaţia Italiei ar putea escalada spre sfârşitul săptămânii, sugerând degenerarea într-o situaţie extremă, se arată într-o notă Deutsche Bank, preluată de Business Insider.


"Nu este de neconceput ca să intrăm în plină criză până la sfârşitul acestei săptămâni", suspine Colin Tan, economist la Deutsche Bank. "Situaţia din Italia are puţine şanse de îmbunătăţire iar semnalele din piaţa sugerează că nu se poate evita o situaţie extremă ce ar putea apărea în curând", notează economistul.


Investitiorii de pe marile pieţe globale sunt îngrijoraţi că majorarea puternică a costurilor de finanţare ale Italiei ar putea forţa statul să ceară sprijin internaţional, accentuând criza datoriilor din zona euro.


Dobânzile obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat marţi la un maxim istoric de 6,73% pe an din cauza situaţiei tot mai precare în care se află ţara, unde premierul Silvio Berlusconi refuză să demisioneze în ciuda presiunilor în creştere. BBC a scris luni că dacă istoria se repetă, Italia mai are doar două săptămâni la dispoziţie înainte ca randamentele să depăşească 7%. Toate cele trei ţări care au apelat până acum la sprijin financiar extern, Grecia, Irlanda şi Portugalia, au făcut-o la numai câteva luni după ce randamentele au depăşit 7%.


În Italia va avea loc astăzi un vot care va arăta dacă premierul Silvio Berlusconi mai are îndeajuns de multă susţinere în Parlament pentru a mai rămâne la putere şi a implementa reformele economice, scrie Bloomberg. Camera Deputaţilor va vota un raport privind planul de buget pe anul trecut care va demonstra dacă Berlusconi mai deţine majoritatea. Bursele europene au scăzut în ultimele două zile după ce doi aliaţi ai lui Berlusconi au trecut în opoziţie, în timp ce un al treilea şi-a dat demisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO