Business Internaţional

​“Nu mă voi pensiona niciodată”: americanii bat recordul la capitolul muncă după 65 de ani

​“Nu mă voi pensiona niciodată”: americanii bat...

Autor: CătăIina Apostoiu

15.05.2016, 17:31 2571

Aproape 20% dintre americanii în vârstă de 65 de ani şi peste muncesc, potrivit ultimelor date oficiale. Niciodată de la începutul anilor ’60 numărul celor de peste 65 de ani care încă lucreazănu a fost mai mare, scrie Bloomberg.

Pentru că uriaşa generaţie baby boom ajunge acum la vârsta pensionării, SUA au cel mai mare număr de salariaţi în vârstă înregistrat vreodată.

Întrebaţi în legătură cu planurile de pensionare, 27% din americani au declarat că “vor lucra cât mai mult posibil”, arată un studiu realizat de banca centrală americană în 2015. Alţi 12% au declarat că nu intenţionează să se pensioneze vreodată.

Care sunt cauzele acestui fenomen? Oamenii au nevoie de bani. Trei din cinci pensionari intervievaţi de Transamerica Center for Retirement Studies au declarat că banii sau beneficiile au reprezentat cel puţin unul din motivele pentru care s-au pensionat mai târziu decât intenţionaseră iniţial. Aproape jumătate au declarat că problemele financiare reprezintă principalul motiv pentru care au lucrat peste 65 de ani.

Criza financiară şi spargerea bulei tehnologice de dinaintea acesteia au devastat economiile pentru vârsta pensionării ale multor baby boomers. Asta în cazul în care existau astfel de economii.

Schimbările de pe piaţa pensiilor ar putea amâna de asemenea deciziile de pensionare.

Unii se simt bine cu joburile pe care le au. 36% din cei care au participat la sondajul Transamerica au declarat că muncesc peste 65 de ani în principal pentru că le plac joburile actuale sau “vor să rămână implicaţi”.

Educaţia îşi are propriul rol în acest caz. Absolvenţii de facultate tind să lucreze până la vârste mai înaintate comparativ cu cei cu studii inferioare. Iar din 1985, procentul americanilor cu studii superioare s-a triplat, la aproximativ o treime din cei cu vârste cuprinse între 60 şi 74 de ani.

Angajatorii vor mai mulţi salariaţi cu vârste mai înaintate. Cu rata şomajului la 5%, cel mai scăzut nivel din 2008, angajatorii au mai multe motive să-i mulţumească pe angajaţii mai în vârstă pentru că este posibil să nu aibă cu cine-i înlocui.

Această categorie de angajaţi a devenit mai valoroasă pentru angajatori. În 1985, angajaţii tindeau să câştige cele mai mari salarii din carieră la vârsta de 40 de ani. Până în 2010, categoria de vârstă pentru cele mai mari câştiguri s-a mutat la 50 de ani.

În ultimul rând, mulţi americani au mai mult timp să facă ce vor. În condiţiile creşterii speranţei de viaţă, o carieră mai îndelungată nu înseamnă neapărat o perioadă mai scurtă de pensionare.

Cea mai semnificativă creştere a speranţei de viaţă se înregistrează în rândul americanilor bogaţi, educaţi, însă şi cei mai puţin educaţi americani trăiesc mai mult decât părinţii lor.

Există unele dovezi că munca poate de fapt îmbunătăţi starea de sănătate a oamenilor mai în vârstă, deşi alte studii sugerează exact opusul.

Este greu de explicat de ce americanii se bucură mai puţin de anii de aur, însă exact acest lucru este indicat de un studiu realizat de Employee Benefit Research Institute.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO