Business Internaţional

"Nu mai există mare lucru care să separe marile economii de o recesiune acută" - editorialist FT

"Nu mai există mare lucru care să separe marile economii mondiale de o recesiune acută" - editorialist FT
20.03.2012, 14:18 2204

Graniţa cu recesiunea este foarte subţire pentru economia britanică şi cea americană, şi foarte probabil pentru cea mondială, iar deficitele actuale din bugetele de stat ar putea fi de fapt singurele motoare care ţin aceste regiuni pe linia de plutire, susţine reputatul comentator economic Martin Wolf, într-un articol publicat în Financial Times.

Contrar analiştilor care fac apologia austerităţii, Wolf susţine că deficitele actuale nu "îngrămădesc" pe nimeni din piaţă, în prezent. "Este mult mai plauzibilă teoria că deficitele din bugetele Statelor Unite, Marii Britanii şi poate chiar din economia mondială sunt singura piedică în faţa unei iminente prăbuşiri. Ele (deficitele - n.red.) sunt răul cel mai mic în încercarea de a atenua economisrea excesivă din sectorul privat. Singura alternativă ar fi dobânzi negative puternice pe termen lung", susţine analistul.

Într-o analiză a dobânzilor de referinţă, editorialistul notează că cea mai bună contribuţie ar fi îndreptarea politicilor macroeconomice pentru încurajarea economiilor în curs de dezvoltare - statele BRIC - să devină importatori majori de capital, aşa cum a fost SUA în secolul 19.

Investiţiile străine majore în economiile dezvoltate ar ajuta de asemenea într-o proporţie ridicată, însă această tendinţă nu este posibilă în contextul unei austerităţi draconice. "Statele avansate, funcţionând ca un grup, trebuie să devină exportatoare nete de capital. Se va întâmpla acest lucru? După bănuielile mele, nu", punctează Wolf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO