Business Internaţional

„Nu mai putem asigura creşterea prin tipărirea de bani. Acum voi trebuie să faceţi ceva“

Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale a SUA: Factorii fundamentali de creştere din SUA nu par să fi fost alteraţi fundamental de şocurile din ultimii patru ani. Vin­decarea economiei va lua ceva timp şi probabil vor fi piedici în drum

„Nu mai putem asigura creşterea prin tipărirea de bani. Acum voi trebuie să faceţi ceva“

Autor: Bogdan Cojocaru

29.08.2011, 00:06 2564

Reuniunea liderilor lumii financiare de la sfârşitul săptămânii trecute din sta­ţiunea montană americană Jackson Hole a fost marcată de teama că Europa, SUA şi alte state avansate ar putea reintra în recesiune după ani de luptă cu o criză financiară care a forţat guvernele să pompeze mii de miliarde de dolari în economii.

Având în faţă perspectivele unor noi prăbuşiri economice, şefii celor mai influente bănci centrale ale lumii au subliniat că nu mai pot stimula creşterea cu masă monetară, iar iniţiativa eforturilor de prevenire a recesiunii cade acum în seama guvernelor. Astfel, politicienii americani trebuie să elaboreze un plan credibil de limitare a datoriilor pe termen lung, iar europenii trebuie să găsească soluţii permanente pentru criza datoriilor, scrie The Wall Street Journal.

Lagarde avertizează că economia mondială a intrat într-o nouă fază, periculoasă

Noul director general al FMI Christine Lagarde, într-o analiză cu tentă pesimistă a economiei, a avertizat liderii mondiali că sunt necesare acţiuni urgente pentru a elimina ameninţarea recesiunii şi a unei noi crize financiare.

"Am putea vedea fără efort răspân­direa slăbiciunilor către economiile ­majore şi chiar o criză de lichiditate distru­gătoare", a avertizat Lagarde, citată de The Telegraph.

Pentru reducerea riscurilor, şeful FMI cere recapitalizarea "substanţială" şi obligatorie a băncilor europene. Recapita­lizarea ar trebui în primul rând finanţată din surse private, a menţionat oficialul, adăugând că finanţarea ar putea veni şi dintr-un fond de bailout european.

"Evenimentele din această vară ne arată că am intrat într-o nouă fază, periculoasă. Mizele sunt clare. Riscăm să vedem frânată revenirea economică deja fragilă, aşa că trebuie să acţionăm imediat", spune Lagarde, care a cerut liderilor lumii să se folosească de summitul G20 din noiembrie pentru a calma temerile privind economia globală. Ea a avertizat economiile avansate că revenirea ar putea fi afectată dacă politica monetară este înăsprită prea devreme.

"Mai simplu spus, politicile macro­economice ar trebui să sprijine creşterea", explică Lagarde.

Comentariile şefului FMI riscă să creeze un nou val de panică pe pieţe legat de situaţia financiară şi stabilitatea băncilor europene.

Analiştii sunt îngrijoraţi că piaţa creditului interbancar a început să sece în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de expunerea băncilor la criza datoriilor. Îngheţarea pieţei interbancare a fost unul dintre primele semne ale crizei financiare din 2008.

Fed va face tot ceea ce poate pentru a sprijini economia

Preşedintele Rezervei Federale a SUA Ben Bernanke a anunţat, în mult aşteptatul discurs de la simpozionul anual de la Jackson Hole, că instituţia pe care o conduce va face ceea ce poate pentru a stimula economia pe termen scurt şi i-a îndemnat pe ceilalţi decidenţi politici să se ocupe de provocările care nu intră sub controlul Fed, precum şomajul ridicat, prăbuşirea pieţei imobiliare şi creşterea deficitului bugetar.

Bernanke nu a dat informaţii despre ce instrumente poate folosi Fed pentru stimularea economiei, deşi pieţele se aşteptau la anunţarea unei a treia runde de ajustare cantitativă (Quantitative Easing).

Şeful băncii centrale americane a spus însă că reuniunea oficialilor Fed de pe 20 septembrie va fi prelungită cu o zi pentru aprofundarea discuţiilor privind economia şi măsurile pe care le poate lua instituţia. Unii analişti au văzut în această decizie speranţa unui nou program de stimulare de tipul QE.

"Se va ajunge în cele din urmă la QE3, dar probabil nu în septembrie, dar se vor apropia de aceasta luna viitoare", spune un analist citată de Bloomberg.

Economia SUA a crescut în ritm anualizat cu 1% în al doilea trimestru, după un avans de doar 0,4% în primele trei luni. Rata şomajului se situa la 9,1% în iulie, potrivit guvernului. Datele econo­mice slabe i-au determinat pe unii analişti să ia în considerare şanse de 50% ca economia SUA să intre în recesiune.

"Factorii fundamentali de creştere din SUA nu par să fi fost alteraţi fundamental de şocurile din ultimii patru ani. Vin­decarea economiei va lua ceva timp şi probabil vor fi piedici în drum", a afirmat Bernanke.

Şeful BCE ia apărarea zonei euro

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE - singura instituţie care deocamdată sprijină statele cu probleme de finanţare din zona euro -, a apărat uniunea monetară subliniind că economia SUA are o diversitate regională similară cu cea a zonei euro şi a cerut liderilor lumii să restructureze economiile pentru a favoriza creşterea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO