Business Internaţional

Numărul de demisii din SUA ajunge la un nivel record: În aprilie, aproape 4 milioane de americani şi-au părăsit de bună voie jobul

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

13.06.2021, 17:00 808

Numărul americanilor care îşi părăsesc slujba continuă să crească şi îngreunează tot mai mult sarcina companiilor de a umple un număr record de posturi vacante, scrie MarketWatch.

Aproape 4 milioane de americani şi-au dat demisia în luna aprilie, de două ori mai mult decât nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2020. În ceea ce priveşte angajaţii din sectorul privat, procentul demisiilor a crescut cu 2,8%.

Principalul argument din spatele datelor este că oamenii îşi caută joburi mai bune, cu salarii mai mari. În acest sens, multe companii au majorat salariile sau au oferit beneficii pentru a-i atrage pe muncitori.

De exemplu, un studiu realizat recent de Bank of American arată că oamenii care au decis să îşi schimbe locul de muncă au câştigat cu 13% mai mult datorită noilor poziţii pe care le ocupă. În acelaşi timp, tot mai mulţi oameni şi-au reevaluat carierele şi au decis că nu mai sunt atraşi de actualul post pe care îl ocupă şi doresc să încerce ceva diferit.

Fenomenul le-a oferit angajaţilor mai multă libertate pe măsură ce economia scapă de efectele provocate de pandemie. Mai mult, americanii au putut beneficia de ajutoare generoase de şomaj în timpul crizei provocate de coronavirus.

De vreme ce majoritatea restricţiilor aplicate indivizilor şi businessurilor au fost deja ridicate, nivelul cererii din Statele Unite a crescut într-un ritm spectaculos, iar afacerile sunt disperate să angajeze din ce în ce mai mulţi oameni pentru a face faţă situaţiei actuale. Astfel, angajaţii au câştigat mai multă marjă de manevră în cadrul competiţiei pentru atragerea forţei de muncă, oamenii permiţându-şi să fie mai pretenţioşi cu privire la joburile pe care le aleg, spun economiştii.

Alţi analişti sunt de părere că beneficiile oferite de guvern le-au permis americanilor să stea în afara pieţei muncii sau chiar să îşi dea demisia. Administraţia Biden a lansat în martie un stimulent fiscal care le-a oferit 1.400 de dolari aproape tuturor cetăţenilor. În plus, noua lege a adăugat o remuneraţie de 300 de dolari deasupra beneficiilor statale îndreptate către persoanele fără loc de muncă. Beneficiile federale expiră în septembrie.

În mod normal, oamenii care renunţă să mai muncească nu se pot încadra în ajutoarele de şomaj, însă există excepţii în multe state din motive care au de a face cu sănătatea şi îngrijirea copiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO