Business Internaţional

Numărul IPO-urilor a ajuns la cel mai ridicat nivel de la criză. Analiştii au păreri împărţite cu privire la 2018

Numărul IPO-urilor a ajuns la cel mai ridicat nivel de...

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2017, 19:20 164

La nivel mondial, bursele au atras în acest an cel mai mare număr de listări de la criza financiară încoace, o redresare a activităţii din acest domeniu în SUA şi numărul record de tranzacţii realizate de chinezi infirmând temerile că firmele nu mai sunt la fel de atras de astfel de operaţiuni, scrie Financial Times.

Aproape 1.700 de companii s-au listat în 2017, reprezentând o creştere de 44% faţă de 2016 şi cel mai ridicat nivel al IPO-urilor din 2017, potrivit datelor Dealogic. Veniturile generate au avansat cu 44% la 196 miliarde de dolari, cea mai ridicată valoare din 2014.

În SUA, companiile au atras 49 miliarde de dolari, dublul nivelului listărilor de 24 miliarde de dolari din 2016, cel mai slab an pentru IPO-uri din peste un deceniu. În Europa, listările au înregistrat o creştere de peste 40%, iar China a marcat un număr record de astfel de operaţiuni.

Totuşi, performanţa unora dintre cele mai mari tranzacţii ale anului au temperat entuziasmul unor investitori cu privire la evoluţia din 2018.

Alţi bancheri însă sunt mai optimaşti cu privire la 2018. Gareth McCartney, de la UBS, arată că numărul potenţialelor oferte publice iniţiale din 2018 va fi unul “aproape fără precedent”. Bancherii anticipează de asemenea că 2018 ar putea adduce mai multe companii tech private cu valorizeări de peste 10 miliarde de dolari.

Hong Kong-ul şi-ar pierdut statutul de principală platformă pentru IPO-uri după veniturile generate în faţa bursei newyorkeze. NYSE a urcat pe poziţia a treia, iar Hong Kong a coborât pe poziţia a patra după Shanghai şi Nasdaq. Bursa londoneză s-a situat pe poziţia a şasea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO