Business Internaţional

Numărul tot mai mare de milionari atrage noi oportunişti: vânătorii de bogaţi

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

06.08.2013, 19:37 2342

Numărul persoanelor cu active investibile de cel puţin un milion de dolari – excluzând bunurile de colecţie şi reşedinţa primară – a crescut anul trecut cu 9%, la nivelul record de 12 milioane. Valoarea activelor lor s-a majorat cu 10%, la 46.200 miliarde dolari, în special datorită creşterii câştigurilor persoanelor cu averi de peste 30 de milioane de dolari, potrivit datelor Campgemini şi RBC Wealth Management.

Pe aceşti bogaţi îi urmăreşte Karen McNeil, fost profesor de istorie la Universitatea California. În iunie ea a ocupat funcţia de şef al departamentului de istorie a familiei al Ascent Private Capital Management, o nouă unitate a U.S. Bancorp, care administrează averile superbogaţilor, scrie Bloomberg.

Rolul lui McNeil este să-i ajute pe clienţi să-şi descopere trecutul, să-şi identifice strămoşii şi astfel să-şi facă o imagine de perspectivă asupra averilor lor. Postul a fost creat de Michael Cole, preşedintele Ascent, care este hotărât să facă din U.S. Bancorp a cincea bancă din SUA în funcţie de mărime, un concurent puternic pe piaţa serviciilor financiare de vârf.

Cole şi McNeil lucrează în San Francisco, unde Ascent îşi are unul din cele cinci birouri, toate colorate în alb şi cu decorul inspirat de magazinele Apple şi de cabinele avioanelor Virgin America.

„Sunt proiectate să atragă noii miliardari“, spune Cole.

Ascent a avut anul trecut cea mai mare creştere din lume dintre fondurile de admi­nistrare a averilor familiilor bogate. Activele aflate sub administrare au crescut cu 96%, la 4,4 miliarde dolari.

Compania urmăreşte persoane nou intrate în rândul bogaţilor, cu averi de peste 50 milioane dolari. Aproape 60% din clienţii Ascent sunt oameni care şi-au construit singuri averile şi familiile acestora. Printre persoanele care apelează la serviciile fondului sunt şi moştenitori ai unor averi cu vechime. Spre deosebire de alţi manageri de averi, Cole ia în calculul averii valoarea afacerii de care se ocupă îndeaproape clientul. „Vreau să vorbesc cu proprietarul afacerii familiei cu cinci ani înainte ca acesta să se gândească să iasă la lumină. Vreau să ajung la el înaintea Goldman Sachs. Dacă pot construi o relaţie cu el, atunci tipul va fi al meu când va veni timpul“, a explicat Cole.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO