Business Internaţional

NY Times: Smithfield Foods, un gigant ce face regulile in Est

06.05.2009, 17:29 16

Compania americana Smithfield Foods a patruns in forta in Europa de Est, aproape fara sa fie observat de restul continentului, unde a pus la punct retele de ferme, a crescut porci la foc automat si i-a exploatat pentru fiecare bucata de carne si muschi, scrie The New York Times.

Timp de secole - din timpul Imperiului Habsburgic pana in timpul dictaturii comuniste - taranii fermieri si-au dus viata de zi cu zi crescand porci, mergand cu calul pe drumurile de tara nepietruite si rosting rugaciuni in ziua sacrificarii animalului. Toate acestea s-au pierdut in negura timpului, si un rol important in procesul schimbarii l-a jucat gigantul din sectorul agricol Smithfield Foods.
Lanturile de ferme de porci ce au fost puse la punct in Polonia si Romania reprezinta unele dintre cele mai importante transformari pe care le-a suferit sectorul agricol pe vechiul continent. Aceasta situatie poate ajuta la conturarea unei imagini in ceea ce priveste modul cum o companie din topul Fortune 500, cu sediul in Virginia, poate avea operatiuni cu bataie atat de lunga.
Smithfield a abordat o extindere mondiala rapida, despre care presedintele Joseph Luter III a spus "ne miscam in stil foarte foarte mare, foarte foarte repede". In mai putin de cinci ani, gigantul a reusit sa isi creeze un statut la nivel mondial. Smithfield a atras in jocul sau politicieni polonezi si romani, a obtinut o parte dintre subventiile acordate de UE si a reusit sa invinga grupurile de opozitie pentru a crea un conglomerat de mori de grane, abatoare si hambare climatizate care gazduiau mii de porci.
Evolutia sa a fost atat de rapida incat uneori omitea sa obtina permisele de mediu sau sa informeze autoritatile cu privire la moartea unor porci - erori ce au iesit la iveala dupa ce febra porcina a afectat trei ferme din Romania, dintre care doua operau fara autorizatie.
Numarul fermelor din Romania si Polonia a scazut considerabil in ultimii ani, fermieri locali fiind coplesiti de preturile mult mai mici aplicate de Smithfield, care pare ca face regulile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO