Business Internaţional

NYT: Ben Bernanke nu va căuta un al treilea mandat la cârma Fed

NYT: Ben Bernanke nu va căuta un al treilea mandat la...

Autor: Andrei Cîrchelan

23.10.2012, 18:17 150

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) din SUA, Ben Bernanke, le-a spus unor prieteni apropiaţi că probabil nu va urmări un al treilea mandat la cârma băncii centrale, chiar dacă Barack Obama câştigă alegerile prezidenţiale de pe 6 noiembrie, titrează New York Times. 

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Mitt Romney, a declarat deja că nu l-ar renominaliza pe Bernanke pentru un al treilea mandat ca preşedinte. Mandatul actual al lui Bernanke se încheie în ianuarie 2014. 
 
Preşedintele Fed, care a fost desemnat în această funcţie de George W. Bush şi confirmat de Obama, a refuzat să comenteze în public dacă ar accepta un nou mandat de patru ani. 
 
"Sunt concentrat pe muncă. Nu am nicio decizie sau informaţiă să vă ofer legat de planurile mele personale", a spus el luna trecută într-o conferinţă de presă. 
 
Eforturile neconvenţionale depuse de Fed pentru a stimula creşterea economică au fost criticate de mulţi republicani şi economişti, care spun că respectivele decizii ameninţă să amplifice inflaţia în viitor şi să încurajeze cheltuielile iresponsabile în Washingon.
 
Secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a declarat deja că intenţionează să părăsească postul până la sfârşitul anului.
 
Prima opţiune a lui Obama pentru înlocuirea lui Bernanke ar fi fostul secretar al Trezoreriei, Lawrence Summers, chiar dacă acesta are o reputaţie de "călăreţ singuratic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO