Business Internaţional

O afacere nereuşită aruncă banca americană Goldman Sachs într-un nou scandal, de trafic sexual

O afacere nereuşită aruncă banca americană Goldman Sachs într-un nou scandal, de trafic sexual

Revista Rolling Stone aseamănă banca Goldman Sachs cu „o caracatiţă-vampir ascunsă sub o înfăţişare umană care îşi alimentează setea atacând orice miroase a bani“

04.04.2012, 00:04 2350

La puţin timp după ce Goldman Sachs, una dintre cele mai influente şi totodată blamate bănci americane, a fost implicată într-un scandal din cauza modului egoist în care-şi tratează clien­ţii, banca se află acum din nou în centrul aten­ţiei publicului din cauza unui scandal de trafic sexual.

Noul scandal a pornit, ca şi cel anterior, tot de la un atricol publicat de The New York Times.

Editorialistul Nicholas Kristoff arată că un fond de capitaluri private controlat de Goldman a renunţat la participaţia de 16% din acţiunile pe care le deţinea la Village Voice Media, un conglo­merat media care asigură o parte substanţială a veniturilor unei subsidiare pe care Kristoff o numeşte "cel mai mare forum de trafic sexual cu minore din SUA", scrie CNBC.

Titlurile apărute în presa internaţională sunt dure: "Un fond al Goldman va renunţa la participaţia pe care o are la o companie care deţine un site de trafic sexual", titrează Thomson Reuters. De asemenea, titlul din publicaţia Jezebel este mult mai tăios: "Cum a investit Goldman Sachs în traficul sexual cu copii".

Afacerea în cauză este Backpage.com, un site cu anunţuri de business care seamănă foarte mult cu Craig's List, un website pe care sunt publicate anunţuri despre locuri de muncă, piaţa imobiliară, evenimente. Când Craig's List a interzis anunţurile cu tentă sexuală la presiunea publicului şi a autorităţii de reglementare, Backpage a obţinut un câştig semnificativ, pentru că toate aceste anunţuri au migrat practic spre acest forum. "Dintre cinci site-uri web care desfăşoară o astfel de activitate în SUA, Backpage publică peste 70% din anunţurile de prostituţie, obţinând mai mult de 22 milioane de dolari anual, potrivit AIM Group, o companie de consultanţă şi cerce­tare media", scrie Kristoff.

Goldman Sachs susţine că este nevinovată, deoarece în momentul în care fondul de capitaluri private a investit, în anul 2000, în Village Voice Media între conglomeratul media şi Backpage nu era nicio legătură. Această legătură a apărut mai târziu, după o afacere din 2005. La momentul în care Goldman s-a implicat, Village Voice avea deja o lungă şi controversată istorie în legătură cu anunţurile pe care le publica.

Goldman ştia sau ar fi trebuit să ştie că o companie în care un fond al său a investit obţinea venituri din anunţuri de "servicii erotice". Acest lucru nu înseamnă că desfăşoară o activitate ilegală, şi cu atât mai puţin promovarea sclaviei sexuale, dar înseamnă că banca a avut la dispoziţie ani întregi pentru a hotărî dacă îşi asumă legăturile cu Backpage.com. "Încercăm să ieşim din această investiţie de foarte mult timp şi acum am încheiat un acord pentru a vinde participaţia fondului de la compania respectivă", a anunţat Goldman Sachs.

Banca nu a vrut niciodată să investească într-un site care publică anunţuri de prostituţie, fiind implicată în această investiţie din cauza unei afaceri nereuşite a fondului de private equity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO