Business Internaţional

O bancă a transferat din greşeală 1,5 milioane de dolari într-un cont, iar acum nu mai poate să îi recupereze

O bancă a transferat din greşeală 1,5 milioane de...

Autor: Ştefan Stan

01.11.2014, 09:49 19997

Credit Suisse, una dintre cele mai importante bănci elveţiene, a transferat în mod eronat 1,5 milioane de dolari în contul unui mic fond de investiţii, iar acum riscă să nu îi mai poată recupera, deşi a înaintat o acţiune juridică în acest sens, scrie New York Times

Credit Suisse a dat în judecată atât fondul de investiţii Galbraith Capital Investment Management, cât şi pe managerul acestuia, pentru a-şi recupera suma transferată din greşeală. În cadrul unei audieri de luna aceasta în cadrul unui tribunal din New York, un judecător a acceptat cererea băncii elveţiene împotriva fondului de investiţii, dar nu şi împotriva managerului, Joseph B. Galbraith.

Contactat de reporteri prin e-mail, Galbraith a catalogat acuzaţiile aduse de Credit Suisse ”ridicole şi aberante”. Locaţia actuală a lui Galbraith rămâne însă necunoscută, însă se pare că managerul de 42 de ani, care a renunţat în 2011 la cetăţenia americană, ar locui împreună cu soţia sa în Europa, cel mai probabil la Monaco, conform unor surse apropiate acestuia.

Acţiunea juridică dezvăluie o perspectivă rară asupra modului în care se gestionează tranzacţiile dintre fondurile de investiţii şi bănci. Transferurile de bani către fondurile de investiţii sunt o parte profitabilă din business-ul  bancherilor. Operaţiunea face parte dintr-un serviciu cunoscut drept ”prime brokerage”, care cuprinde un pachet mai amplu de operaţiuni oferit de bancă către o altă instituţie financiară. Prime Brockerage include şi creditarea fondurilor şi procesarea tranzacţiilor. În general însă, discuţiile dintre fondurile de investiţii şi bănci sunt rezolvate pe cale amiabilă, rareori ajung în atenţia publicului.

Şi mai surprinzătoare este perioada lungă de timp în care Credit Suisse a realizat greşeala comisă: suma a fost transferată pe 13 ianuarie 2014, dar abia pe 27 ianuarie banca elveţiană l-a contactat pe Galbraith şi fondul de investiţii în vederea returnării sumei trimise eronat.

Credit Suisse a transferat în ianuarie 1,5 milioane de dolari către un cont din Toronto al fondului de investiţii, deschis la o filială a Royal Bank of Canada. În cadrul procesului, Credit Suisse a anunţat a contactat Royal Bank of Canada pe 5 februarie, pentru a obţine banii înapoi. Banca canadiană nu a acceptat însă să returneze cei 1,5 milioane de dolari, pentru că Galbraith a refuzat să aprobe tranzacţia, conform documentaţiei depus de banca elveţiană în cadrul acţiunii juridice.

”Este clar că Galbraith ne-a indus intenţionat în eroare şi nu a vrut niciodată să returneze banii”, se menţionează în aceeaşi documentaţie.

 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO