Business Internaţional

O comoară nepreţuită zace încă neatinsă pe teritoriul unei foste fantome a comunismului

O comoară nepreţuită zace încă neatinsă pe...

Autor: Iulian Tenchiu

07.09.2019, 12:00 24957

Pe teritoriul fostei Iugoslavi – acum Serbia şi Muntenegru – se află unul dintre cele mai mari depozite de litiu de pe întreg continentul european. Geologii continuă să exploreze în special dealurile Serbiei pentru a găsi o modalitate de a accesa acest metal vital pentru tehnologia din ziua de azi.

„Ar fi o minune dacă ar putea ajunge la rezervele de litiu. Aceasta este cea mai slab dezvoltată regiune a Serbiei şi ne aflăm într-un punct mort”, a declarat un locuitor din regiunea pe care o cercetează de geologii, scrie Bloomberg.

Vânătoarea globală de litiu se intensifică pe măsură ce tot mai multe companii caută să reducă utilizarea de combustibili fosili pentru alimentarea tehnologiilor utilizate. Potrivit Bloomberg NEF, organizaţie de cercetare deţinută de publicaţia americană Bloomberg, cererea pentru litiu, care va alimenta producţia de baterii la scară largă va creşte de opt ori în următorii 11 ani.

Reprezentaţii Serbiei susţin că depozitele de litiu pe care ţara le posedă sunt cele mai mari din întreaga Europă, iar cererea pentru aceşti acumulatori, care aduc la viaţa tot ce înseamnă tehnologie, de la iPhone la Tesla, i-ar putea atrage pe cei de la Rio Tinto (cel mai mare grup minier din lume – n.r.) în această ţară.

În februarie, preşedintele Serbiei a numit depozitele de litium „una dintre cele mai mari speranţe ale ţării” şi a cerut companiilor miniere să îşi urgenteze eforturile pentru ca producţia de litiu să poată lua startul.

Întreaga Europă Centrală şi de Est a intrat în goana după litiu, ţări ca Austria şi Republica Cehă au început deja să demareze studii pentru a verifica profitabilitatea mineritului după acest metal. Nici România nu stă mai prejos şi şi-a redeschis minele cunoscute pentru faptul că adăpostesc minereuri rare, motiv pentru care companii precum Daimler AG din Germania şi Johnson Matthey Plc şi-au extins producţia de  baterii în regiune.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO