Business Internaţional

O companie turcească vrea să deschidă prima fabrică de roboţi umanoizi din ţară

O companie turcească vrea să deschidă prima fabrică...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.12.2015, 00:00 888

Compania turcească de dezvoltare de software Akınsoft va construi prima fabrică de roboţi cu formă umană din Turcia. Firma a produs trei modele umanoide, botezate Akıncı, sau Călăreţ în traducere, şi alte trei exemplare mai avansate numite Ada, sau Insulă, care pot funcţiona ca ospătari, scrie hurriyetdailynews.com. Facilitatea de producţie va fi constuită în provincia Konya, din Anatolia Centrală.

Cărămida de fundaţie va fi pusă pe 26 decembrie. Acolo vor fi produse în masă modelele Ada şi Akıncı şi un umanoid nou, Ada Hostess, care va putea vinde bilete. Akınsoft va investi 20 de milioane de lire turceşti (6,2 milioane euro) în proiect.

„Ne-am lansat laboratoarele de robotică în 2009. Producţia modelului Akıncı a început în 2011. Am creat modelul mai avansat Ada în 2013. Roboţii noştri lucrează acum în mai multe cafenele şi în Centrul de Robotică. Ei servesc mâncare clienţilor şi comunică cu aceştia. Modelul Ada poate purta cinci kilograme de mâncare“, a explicat Özgür Akın, preşedintele Akınsoft. Fabrica va începe să producă la sfârşitul anului 2016. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO