Business Internaţional

O fosta directoare acuza banca Merril Lynch de discriminare sexuala

20.09.2004, 00:00 14



Stephanie Villalba, fost membru al managementului la Merrill Lynch, care a dat in judecata gigantul de pe Wall Street pentru discriminare sexuala cerand daune de 13 mil. dolari, si-a pierdut slujba pentru ca nu era dispusa sa calatoreasca, avea un caracter dificil si nu a putut opri pierderile la divizia europeana, condusa de ea.



Declaratiile apartin unui director al Merril Lynch, care a depus marturie in faimosul proces de discriminare, relateaza Wall Street Journal.



Raymundo Yu, fostul sef al doamnei Villalba si presedinte al International Private Client Group-divizie a grupului Merril, a declarat unui tribunal britanic ca pierderile brute de 45,8 mil. de dolari inregistrate la divizia condusa de Villalba erau mai mari decat la oricare alta divizie Merril de private-banking, din lume.



Yu a sustinut ca Villalba nu era dispusa sa calatoreasca la sediile Merril din Europa, chiar daca i se spunea in repetate randuri ca forta de vanzari din Spania, de exemplu, era "demoralizata sI lipsita de motivatie" la acea perioada.



Villalba, fost sef al International Private Client Group, divizia europeana a Merril de private-banking, a fost concediata in iulie 2003.



Intr-unul din cele mai puternic madiatizate procese de discriminare din City-ul londonez, centrul financiar al Europei, Villalba deplange discriminarea sexuala, victimizarea, concedierea nedreapta si platile inegale de care a avut parte in perioada in care a fost angajata Merril. Grupul financiar respinge toate acuzatiile care i se aduc.



Yu este primul dintr-o lunga serie de directori de la Merril care se asteapta sa depuna marturie in proces. "Stephanie se purta mai mult intr-o maniera specifica unui "general al fotoliului", adica o persoana care ia deciziile si rezolva problemele din fotoliul sau de director, din spatele biroului din Londra", considera Yu.



Villalba, care este mama a trei copii, a afirmat in fata tribunalului ca responsabilitatile familiale nu o impiedicau sa calatoreasca la intalnirile importante. Ea a adaugat ca, in cei 17 ani la Merril, a avut functii care necesitau sa calatoreasca si a reusit sa isi organizeze eficient timpul, iar in cazul in care nu se putea deplasa, elabora personal strategiile de lucru.



Intre calatoriile pentru a-si vizita angajatii si eforturile de creare a unei baze de private banking in Europa, la Londra, reusea cu succes sa isi dozeze timpul, marturiseste Villalba.



Ca un argument al acuzatiilor ce i se aduc, Yu a relatat ca Villalba nu reactiona foarte bine la criticile ce i se aduceau si nu se intelegea nici cu superiorii, nici cu subalternii sai. Yu a adaugat ca i-a spus lui Villalba, la un mic dejun de afaceri la Princeton, New Jersey, ca purtarea sa "trebuie sa se amelioreze".



Actualul sef de la International Private Client Group relateaza ca era ingrijorat de atitudinea "ierarhica sI autoritara" a fostei sale subalterne fata de consilierii financiari din Madrid, chiar sugerandu-I sa fie mai mult un partener pentru ei. "Se contrazicea cu mine in fiecare problema luata in discutie", spune el. Intr-o infatisare precedenta, Villalba a negat ca i s-ar fi spus ca performantele sale erau problematice.



Villalba este de parere ca nu ar trebui sa fie judecata dupa performantele financiare ale diviziei pe care a condus-o, pentru ca anumite cheltuieli semnificative ale altor operatiuni Merril erau incluse in bilantul grupului sau.



Yu a confirmat ca alti directori ai unor divizii care aveau performante mai bune au primit, in 2002, compensatii ce variau intre 717.000 si 800.000 de dolari, mult mai mult decat Villalba, care a primit 500.000 de dolari.



Oficialul Merril Lynch a negat toate acuzatiile referitoare la discriminare sexuala ce i se aduceau, spunand ca "sexul lui Stephanie nu a avut nici un rol in deciziile mele". El a adaugat ca a angajat alte doua femei in aceeasi pozitie, iar acestea au inregistrat succese.



In declaratia sa de deschidere, Villalba a acuzat grupul Merril Lynch ca ar avea o atitudine sexista "institutionalizata", adaugand ca legaturile dintre directorii grupului se intareau in cluburile de noapte, sau in timpul partidelor de golf.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO