Business Internaţional

O întreagă generaţie pierdută

Cei mai mulţi ucraineni vin în Polonia pentru munci sezoniere, ocolite de localnici.

Cei mai mulţi ucraineni vin în Polonia pentru munci sezoniere, ocolite de localnici.

Autor: Bogdan Cojocaru

25.04.2019, 20:20 508

Prezenţa ucrainenilor ajută la acoperirea deficitului de forţă de muncă creat de polonezii care au plecat în Marea Britanie, Germania şi alte ţări din UE de când Polonia s-a alăturat blocului comunitar. Cifrele spun o poveste şi despre Ucraina, unde economia s-a prăbuşit după revoluţia din 2014 şi războiul cu separatiştii din est.

Când mica afacere a  tatălui Kristinei Melnitska a început să aibă probleme în 2014, familia a făcut ceea ce făceau sute de mii de ucraineni: s-au mutat în Polonia. Melnitska, în vârstă de 19 ani pe atunci, s-a înscris la o universitate din Lublin, cel mai mare oraş din estul Poloniei. A lucrat nopţi lungi într-o şaormerie, unde era plătită cu aproximativ 1,5 euro pe oră. Cinci ani mai târziu, ea este încă în Lublin şi unul dintre cei aproximativ 2 milioane de ucraineni care lucrează şi locuiesc în Polonia.

„Am ajuns la final cu o întreagă generaţie pierdută“, spune Irina Vereshchuk, fost primar al oraşului Rava-Ruska de la graniţa cu Polonia. „Polonia ne-a luat cele mai bune creiere, cei mai buni muncitori.“

În oraşele din Ucraina există anunţuri vizibile de reclamă şi recrutare pentru găsirea oamenilor dornici să se mute în Polonia pentru salarii mai mari. Potrivit datelor Băncii Mondiale, Ucraina este acum cel mai mare beneficiar al remiterilor salariale din Europa, iar muncitorii din străinătate au trimis acasă anul trecut echivalentul a 11% din PIB-ul ţării. Elena Ba­bakova, jur­na­listă ucrai­ne­ancă care s-a mutat la Varşovia în 2008, spune că, deşi nu există zone cu majoritate ucraineană în Varşovia sau în alte oraşe, există ceea ce ea descrie a fi un „ghetou orizontal“ cu ce­tă­ţeni ucraineni. „Bar­manii din barurile în care mă duc sunt ucraineni, coafura şi manichiura îmi sunt făcute de ucraineni şi chiar unii dintre funcţionarii bancari sunt ucraineni.“

Polonia avea de mult timp un program care permitea muncitorilor cu contracte pe termen scurt să obţină vize, însă lucrurile sunt acum chiar mai simple, UE oferind cetăţenilor ucraineni drept de intrare în UE fără viză din 2017.

Mulţi polonezi spun că guvernul o caută cu lumânarea, permiţând unui număr atât de mare de ucraineni să se stabilească în Polonia.

„Ucrainenii sunt foarte apropiaţi de noi ca  fizic şi cultură, dar dacă construieşti o ţară multinaţională ai probleme politice“, crede Krzisztof Bosak, fost deputat şi vicepre­şe­dinte al Mişcării Naţionale, o forţă politică naţionalistă. „Migraţia economică în masă este pentru o ţară ca o doză de cocaină pentru un workaholic. Te face mai eficient pe termen scurt, după care încep problemele.“

Mulţi ucraineni fac munci slab plătite, ce necesită califi­care slabă şi pe care localnicii polonezi nu le doresc. Spre deosebire de lucrătorii polonezi din alte ţări ale UE, ucrainenii din Polonia dispun de puţine garanţii juridice pe care să se bazeze. În Lublin, Melnitska povesteşte că s-a confruntat frecvent cu abuzurile clienţilor beţi în timp ce lucra la şaormerie. „Oamenii strigau că trebuie să mă întorc acasă şi că distrug Polonia. Odată cineva a aruncat cu un kebab spre mine. Altă dată a fost un tip care spunea că mă va aştepta afară şi mă va ataca în drumul spre casă.

A chemat poliţia, care n-a făcut nimic altceva decât să râdă de ea şi să-i spună că în Polonia există libertate de exprimare, spune Melnitska.

Ruslana Poberezhna, o tânără de 20 de ani venită din oraşul ucrainean Vinnitsia  la Lublin şi-a găsit o slujbă de chelneriţă. Acolo primea o treime din cât câştiga un angajat polonez al unităţii şi când s-a plans de acest lucru, şefii au râs şi i-au spus că nu are drepturi.

„Nu există absolut nimeni la care să apeleze“, a acuzat Anna Dabrowska de la Homo Faber, un ONG din Lublin care oferă consultanţă şi lecţii gratuite de limbi străine ucrainenilor şi altor străini pentru ai ajuta să se integreze. Nu există programe lingvistice organizate de guvern sau subvenţionate pentru imigranţi. Dabrowska a fost frecvent abordată de persoane care au suferit abuzuri ce ţin de naţionalitate, rasă sau de salarii.

O relaxare iminentă a reglementărilor pentru piaţa muncii din Germania face ca mulţi angajatori polonezi să se teamă că îşi vor pierde lucrătorii ucraineni, care vor prefera salariile mai mari din vest. Deocamdată, ucrainenii continuă să vină. La staţia de autobuz din Lublin, majoritatea anunţurilor sunt în limba ucraineană, oferind lucrătorilor care sosesc transport ieftin, carduri SIM, servicii bancare şi altele. Există 17 plecări pe zi spre Kiev şi multe altele către alte oraşe din Ucraina.

Pentru naţionaliştii polonezi, acordarea mai multor drepturi ucrainenilor ar fi o a doua greşeală după ce guvernul le-a permis să intre. „Majoritatea înţeleg că sunt oaspeţi aici şi trebuie să fie atenţi şi să nu vorbească despre probleme delicate. Dacă obţin cetăţenia, nu vor mai fi la fel de timizi ca acum“, avertizează Bosak. Istoria, mai ales a masacrării civililor polonezi de către forţele naţionaliste ucrainene, este un subiect delicat de discuţie.

Însă pentru mulţi ucraineni, câştigarea unei existenţe în Polonia, în ciuda tuturor obstacolelor puse în calea integrării, este o perspectivă mai atrăgătoare decât cea care-i aşteaptă acasă.

Melnitska spune că, în pofida greutăţilor din cei patru ani petrecuţi în Polonia, intenţionează să rămână. Acum vorbeşte fluent poloneza, are un iubit polonez şi anul viitor doreşte să aplice pentru cetăţenie. Acasă, ucrainenii l-au ales ca preşedinte pe actorul Volodimir Zelenski, un semn că s-au săturat de corupţie şi de lipsa oportunităţilor economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO