Business Internaţional

O lege anti-Putin a intrat în vigoare în Polonia

O lege anti-Putin a intrat în vigoare în Polonia

Autor: Bogdan Cojocaru

21.04.2022, 00:00 22468

Persoanele suspectate că sprijină agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei pot fi sancţionate în Polonia, printre altele cu îngheţarea bunurilor, scrie The Warsaw Voice. În ţara est-europeană este în vigoare o lege care permite blocarea activelor persoanelor fizice şi companiilor care fac obiectul sancţiunilor UE împotriva afacerilor şi persoanelor ruse şi pro-ruse.

Ministrul afacerilor interne şi administraţiei (MSWiA) creează o listă specială în acest sens şi poate include în ea şi persoane fizice şi companii cu legături directe cu entităţi care susţin agresiunea împotriva Ucrainei sau cu încălcările drepturilor omului în Rusia şi Bielorusia.

Decizia ministerului privind includerea în listă nu este supusă vreunei moţiuni de reexaminare, ci se execută imediat. O astfel de decizie, dacă o persoană o consideră abuzivă, poate fi atacată la o instanţă de contencios administrativ.

Cu toate acestea, până la emiterea unui verdict, este posibil să fi trecut mult timp şi faptul că o persoană sau o companie rămâne pe o astfel de listă poate nu doar să limiteze operaţiunile de afaceri, ci şi să producă deteriorare a imaginii lor pe termen lung. Entităţile de pe lista MSWiA sunt excluse de la licitaţiile şi concursurile organizate în conformitate cu reglementările privind achiziţiile publice.

Actul obligă autoritatea contractantă să respingă cererile de la astfel de entităţi de participare la proceduri de achiziţie publică, să nu le invite să depună o ofertă, să nu negocieze cu acestea să nu întreprindă alte măsuri prevăzute de reglementările privind achiziţiile publice. Actul care prevede aceste interdicţii reglementează şi embargoul impus asupra importurilor de cărbune din Rusia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO