Business Internaţional

O mare prăpastie se cască între Occident şi marile puteri emergente

O mare prăpastie se cască între Occident şi marile...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2023, 00:06 55083

Ieri, în timp ce şefii de state şi de guverne din toată Europa, cu excepţia celor din Rusia şi Belarus, făceau istorie întâlnindu-se în Republica Moldova pentru a discuta despre invazia rusă din Ucraina, o altă reuniune, la celălalt capăt al lumii, şi-a propus să facă şi ea istorie.

Este vorba de summitul de la Cape Town al miniştrilor de externe din BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud (gazda) – unde şefii diplomaţiilor celor mai mari economii emergente au discutat despre cum pot trasforma grupul într-o contragreutate la dominaţia geopolitică a Occidentului.

Ideea este mai veche, dar a devenit importantă mai ales pentru Rusia şi China după ce armata rusă a invadat Ucraina, iar Beijingul a devenit principalul susţinător, cel puţin în faţa presiunilor politice şi economice ale Vestului, al Moscovei. Diplomaţilor BRICS li s-au alăturat la Cape Town omologii din alte state sprecum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Kazahstan, una din modalităţile prin care grupul îşi poate creşte puterea fiind să coopteze noi membri.

Până la 19 state sunt interesate să facă parte din această expansiune, scrie Reuters. Un alt mod prin care BRICS plus noii veniţi cred că pot deveni mai puternici prin câştigarea de mai multă independenţă faţă de Vest este adoptarea unei monede comune, un atac direct asupra dolarului.

Întâlnirea, de două zile, este o pregătire pentru summitul din 22-24 august al şefilor de state şi de guverne BRICS organizat tot în Africa de Sud, dar de data aceasta la Johannesburg. În ce direcţie merge BRICS reiese clar din faptul că membrii grupului au refuzat să condamne sau să sancţioneze Rusia pentru încercarea acesteia de a cuceri prin război Ucraina.

Expansiunea şi moneda comună sunt obiective pe care insistă mai ales China. De asemenea, cel puţin două dintre ţările care şi-au trimis reprezentanţii la Cape Town, Iran şi Cuba, sunt sub sancţiuni economice americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO