Business Internaţional

O nebuloasă totală înconjoară proiectele de gaze naturale ruseşti din Europa

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2015, 00:04 623

Îngrijorările din Turcia legate de dependenţa exagerată a ţării de energia rusească şi apropierea unor alegeri pot face ca planurile Rusiei de a construi Turkish Stream, un coridor de transport al gazelor naturale către Europa de Sud-Est pe teritoriul turcesc, să nu avanseze la fel de rapid cum ar vrea Moscova, scrie Euractiv.

Între timp, în Bulgaria, care a sugerat că este în interesul Moscovei să nu se bazeze pe Turcia, continuă planurile de devoltare a gazoductului rusesc South Stream, cu toate că preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat mort. În porturile bulgăreşti continuă să sosească vapoare cu conducte. În Macedonia, compania rusească Stroytransgaz va începe să construiască o conductă care va lega reţeua de transport al gazelor naturale din această ţară de cea a statului vecin Grecia, potrivit Novinite. Stroytransgaz fusese aleasă să construiască secţiunea bulgărească a South Stream, dar s-a retras din proiect în august 2014 după ce Sofia l-a îngheţat citând opoziţia Comisiei Europene din cauza incompatibilităţii acestuia cu legislaţia europeană.

Însă dezvoltarea părţii macedonene a South Stream nu a fost îngheţată deoarece această secţiune ar putea deveni o prelungire a Turkish Stream, proiectul cu care Rusia a înlocuit South Stream.

Turkish Stream ar trebui să treacă pe sub mare şi să ajungă la graniţa turco-grecească până la sfârşitul anului viitor. Însă oficialii de la Ankara spun că programul proiectului este nerealistic.

„Problema nu este doar Turkish Stream. Este vorba despre un întreg pachet pentru necesităţile energetice ale Turciei. Trebuie să fim un pic mai răbdători“, a declarat pentru Reuters Taner Yildiz, ministrul turc al energiei.

Turcia este unul dintre principalii clienţi ai exportatorului rus de gaze naturale Gazprom. Pe lângă gazele naturale, dependenţa energetică a Turciei de Rusia este dată şi de faptul că Rosatom, o companie rusească, construieşte prima centrală nucleară a Turciei. Pentru că se va baza pe tehnologie rusească, centrala va putea folosi doar combustibil nuclear rusesc.

 

Bulgarii împăiază o fantomă

Un oficial guvernamental turc a sugerat că un factor de care depinde realizarea Turkish Stream este preţul gazelor naturale vândute de Rusia Turciei. Ankara va avea din 2018 ca alternativă gazele din nordul Irakului. Spre deosebire de Ucraina, care joacă de mult timp doar rolul de ţară de tranzit pentru gazele naturale ruseşti, rol pe care Moscova vrea să i-l ia, este foarte probabil ca Turcia să nu se rezume la a fi doar simplu cumpărător de gaze ruseşti, ci va încerca să vândă din ceea ce cumpără către statele UE. În această situaţie, „greutatea“ politică a Turciei va creşte pe plan internaţional. UE va deveni însă mai dependentă de părţi terţe.

În aceste condiţii, Bulgaria, prin vicepremierul Ivailo Kalfin, a comunicat Moscovei că este în interesul Rusiei să aducă gaze în UE pe o rută directă.

Între timp, Bulgaria a anunţat o licitaţie pentru dezvoltarea metodologiei privind montarea conductelor pentru secţiunea bulgărească submarină a „defunctului“ South Stream. Sofia susţine că încă nu a primit decizia oficială a Moscovei de închidere a proiectului South Stream.

Boardul directorilor Gazprom a aprobat recent o majorare de capital de 569,4 milioane de euro pentru South Stream Transport. Nu se ştie clar care este misiunea acestei companii. O posibilitate este ca ea să fie folosită pentru construcţia secţiunii offshore a Turkish Stream.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO