Business Internaţional

O nouă alianţă UE vizează „autonomia strategică“ în domeniul materiilor prime vitale

O nouă alianţă UE vizează „autonomia strategică“...

Autor: Catalina Apostoiu

01.10.2020, 00:05 529

Comisia Europeană a lansat o nouă alianţă industrială care are drept obiectiv întărirea „autonomiei strategice“ a UE cu privire la materii prime ca pământurile rare, considerate vitale pentru tranziţiile ecologică şi digitală ale blocului, notează Euractiv.

„Accesul la resurse reprezintă o problemă de securitate strategică“ pentru ambiţiile verzi ale Europei, se arată în declaraţia care marchează crearea alianţei.

„Cererea de materii prime vitale nu va face decât să crească“, a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei, care a lansat alianţa.

Noul grup va fi modelat după Alianţa Europeană pentru Baterii, care a reunit peste 200 de companii, guverne şi organizaţii de cercetare în jurul producţiei de baterii pentru industria auto.

Noua alianţă va avea drept obiectiv identificarea obstacolelor şi oportunităţilor de investiţii din toate etapele lanţului de valoare din sector, de la extracţie, la procesare şi recuperarea reziduurilor, încercându-se în acelaşi timp o minimizare a impactului de ordin ecologic şi social, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Prima misiune a alianţei va fi aceea de a asigura „au­to­no­mie stra­tegică pentru pământurile rare şi magneţi, înainte de extin­derea către alte segmente ale sectorului materiilor prime“, po­trivit declaraţiei de constituire a Alianţei pentru Materii Prime.

În prezent, Europa depinde masiv de importuri dintr-un număr restrâns de ţări, potrivit lui Thierry Breton, comisar european pe piaţa internă. „Multe dintre aceste materii prime există însă în Europa, iar aceasta este o veste bună“, potrivit lui Breton.

Până în 2025, a adăugat acesta, blocul va ajunge aproape la autosuficienţă în ceea ce priveşte litiul pentru baterii.

Totuşi, resursele minerale proprii ale Europei nu sunt suficiente pentru a acoperi toate nevoile industriale. „Din acest motiv, dorim să încheiem parteneriate cu ţări terţe ca Australia şi Canada, cât şi să integrăm mai puternic ţările africane în lanţurile de valoare europene“, a arătat Breton.

„Pentru că atunci când vorbim despre autonomie strategică, nu ne gândim la o izolare de restul lumii, ci la a avea alternative şi competeţie“, a explicat oficialul european, spunând că scopul este de a se evita „dependenţele nedorite, atât din punct de vedere economic, cât şi geopolitic“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO