Business Internaţional

O nouă ameninţare prinde contur: O ciupercă mortală, rezistentă la medicamente, se răspândeşte într-un ritm alarmant

O nouă ameninţare prinde contur: O ciupercă mortală,...

Autor: Andreea Tobias

21.03.2023, 12:20 769

O ciupercă rezistentă la medicamente şi potenţial mortală se răspândeşte rapid în unităţile sanitare din SUA.

Ciuperca, Candida auris, a fost identificată în Asia în 2009, dar a fost semnalată pentru prima dată în SUA în 2016.

Cercetătorii de la Centre for Disease Control and Prevention (CDC) au raportat că ciuperca, un tip de drojdie numită Candida auris sau C. auris, poate provoca boli grave la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Numărul de persoane diagnosticate, precum şi numărul celor care au fost depistate prin screening ca fiind purtătoare de C. auris, a crescut într-un ritm alarmant de când ciuperca a fost semnalată pentru prima dată în SUA în 2016, relatează Sky News.

Dr. Meghan Lyman, medic-şef al secţiei de boli micotice a CDC, a declarat că aceste creşteri, "în special în ultimii ani, sunt cu adevărat îngrijorătoare pentru noi".

"Am observat creşteri nu doar în zonele de transmitere continuă, ci şi în zone noi", a spus ea.

Dr. Lyman s-a declarat, de asemenea, îngrijorată de numărul tot mai mare de mostre de ciuperci rezistente la tratamentele obişnuite pentru acestea.

Dr. Waleed Javaid, epidemiolog şi director al departamentului de prevenire şi control al infecţiilor de la Mount Sinai Downtown din New York, a declarat că această ciupercă este "îngrijorătoare".

"Dar nu vrem ca oamenii care au urmărit "The Last Of Us" să creadă că vom muri cu toţii", a declarat Dr. Javaid: "Este o infecţie care apare la persoane bolnave care, de obicei, au o mulţime de alte probleme".

Ciuperca, care poate fi găsită pe piele şi în tot corpul, nu reprezintă o ameninţare pentru persoanele sănătoase, dar aproximativ o treime dintre persoanele care se îmbolnăvesc de C. auris mor.

Ciuperca a fost detectată în mai mult de jumătate din toate statele americane. Numărul de infecţii din SUA a crescut cu 95% între 2020 şi 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO