Business Internaţional

O nouă armă în războiul comercial? China se pregăteşte să le impună companiilor străine un nou sistem de „credit social“

O nouă armă în războiul comercial? China se...

Autor: Catalina Apostoiu

29.08.2019, 00:06 889
După cinci ani, China este pe punctul de a finaliza un amplu sistem de penalizare sau răsplătire a companiilor pentru comportamentul lor, însă străinii se tem că pe fondul disputei continue dintre SUA şi China, Beijingul şi-ar putea folosi noul sistem de „credit social“ pentru companii ca armă împotriva companiilor internaţionale, scrie The Wall Street Journal.

Efortul de monitorizare a acţiunilor companiilor ar urma să consolideze datele colectate de diverse agenţii guvernamentale centrale şi locale într-o bază de date centrală. Sistemul ar urma să fie lansat anul viitor.

„Instrumentele sistemului de credit social pot fi folosite ca armă în conflictul comercial“, remarcă Bjorn Conrad, CEO şi fondator al Sinolytics, o firmă de consultanţă concentrată pe China.

Noul sistem va îngreuna şi mai mult operaţiunile companiilor străine prezente pe piaţa chineză.

Deşi unii analişti speră că sistemul va permite aplicarea unor standarde mai obiective pentru companiile străine şi locale, noile reglementări vor însemna probabil costuri mai mari de conformitate şi o nesiguranţă sporită pentru companiile străine. Companiile străine cu operaţiuni în China nu sunt pregătite pentru sancţiuni mai dure ce ar putea fi impuse în cadrul noului sistem, avertizează un grup de business european, potrivit Financial Times.

„Noul sistem de credit social ar putea însemna viaţă sau moarte pentru companii individuale“, spune Jorg Wuttke, preşedintele camerei de comerţ a UE în China. „Absenţa oricărei pregătiri a comunităţii europene de business este adânc îngrijorătoare“.

Sancţiunile ce pot fi impuse variază de la amenzi, audituri ţintite, o emitere restricţionată de aprobări din partea guvernului chinez şi excludere de la politici preferenţiale şi contracte de achiziţii publice. Sistemul are drept obiectiv primar întărirea reglementărilor existente.

Camera a evidenţiat de asemenea un plan al autorităţilor de supraveghere a pieţei chineze, anunţat luna trecută, de creare a unei liste cu „entităţi în care nu se poate avea încredere“, care ar putea fi sancţionate pentru încălcarea unor criterii ca ameninţarea securităţii naţionale.

Totuşi, deşi Beijingul a ataşat din 2015 noilor companii un cod unic pentru înregistrarea scorurilor de credit şi a cooptat companii tech pentru crearea unei baze centrale de date pentru ratinguri, unii analişti spun că sistemul va prinde cu greu contur.

„Sistemul de credit social este încă la început şi nu se va deveni probabil sistemul funcţional, administrat central pe care mulţi îl vor până în 2020“, spune Michael Cunningham de la Control Risks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO