Business Internaţional

O nouă criză financiară în 2015? Fondurile speculative o pot aduce

O nouă criză financiară în 2015? Fondurile speculative o pot aduce

Autor: Catalina Apostoiu

10.02.2011, 23:52 284

"Nu toate problemele fundamentale au fost rezolvate", credeWilkinson. "Problemele care au declanşat criza anterioară, opolitică monetară relaxată şi dezechilibre comerciale, sunt acum defapt mai pronunţate".

Mesajul lui Wilkinson contrastează cu tonul optimist al multoradin participanţii la Forumul Economic Mondial anual de la Davos,dornici să evidenţieze progresul înregistrat după doi ani decriză.

"Reformele sistemice realizate sunt semnificative", declaraministrul canadian al finanţelor Jim Flaherty.

Raportul de 24 de pagini al lui Wilkinson, "The Financial Crisisof 2015: An Avoidable History" nu este la fel de optimist. Acestadescrie modul în care băncile, nedispuse să accepte orentabilitate a capitalului (ROE) mai mică ce rezultă din cerinţemai mari de capital, ar putea alimenta un nou bubble urmărindrandamente mai mari pe pieţele de materii prime sau pe celeemergente. Autorităţile, concentrându-şi constrângerile asuprabăncilor, ar putea împinge asumarea de riscuri în domeniulfondurilor nereglementate care ar putea pune de asemenea sistemulîn pericol.

Raportul îndeamnă directorii de bănci şi acţionarii să acceptefaptul că randamentele din trecut nu sunt sustenabile şi că trebuiesă monitorizeze riscurile mai strict, în special în zone caregenerează profituri neobişnuit de mari.

"Băncile trebuie să se bazeze pe un nivel mai redus deîndatorare", declară Wilkinson, 38 de ani, care are o diplomă îninginerie de la Trinity College din cadrul University of Cambridgeşi lucrează în cadrul Oliver Wyman din 1993, unde se concentreazăpe managementul riscului.

Temerile lui Wilkinson sunt în parte legate de faptul că dacăsistemului i se permite să revină la vechile obiceiuri, guvernelecopleşite de datorii ar putea să nu fie capabile să facă faţăconsecinţelor unei noi crize.

"Dacă va apărea o nouă criză bancară, guvernele occidentale nuvor fi capabile să stabilizeze sistemul, după ce şi-au folositîntreg arsenalul pe ultima rundă de injecţii fiscale", se arată înraport.

Aceeaşi temă au avut-o discuţiile din cadrul unui dineu de laDavos de pe 28 ianuarie.

Astfel, s-a luat în discuţie ce s-ar întâmpla dacă o bancăimportantă ar fi lăsată să se prăbuşească. Concluzia a fost căguvernele nu au ca alternativă decât să vină în sprijinul oricăreibănci multinaţionale cu probleme pentru că nu există un sistempentru un faliment controlat.

Dacă un guvern ar fi incapabil să salveze o astfel de bancă,consecinţele ar fi dramatice.

Finanţiştii prezenţi la Davos în acest an nu au discutat preamult pe marginea viitoarelor ROE sau a unor potenţiale bule. Înschimb, aceştia au organizat petreceri şi întâlniri cu clienţii.

"În Davos, a fost foarte mult optimism şi sunt destul desurprins de acest fapt, în special în ceea ce-i priveşte pedirectorii de companii", a declarat Tarun Jotwani, director încadrul Nomura.

Când bancherii nu erau ocupaţi cu atragerea de clienţi, aceştiaîşi făceau griji în legătură cu politica fiscală a guvernelor dinStatele Unite sau Europa Occidentală, sau reiterau rolul pe caresectorul financiar îl joacă în creşterea economică. Un element dinraportul lui Wilkinson a fost frecvent menţionat: faptul căaccentul pus pe reglementarea băncilor ar putea împinge asumarea deriscuri în domeniul fondurilor de hedging sau al altor tipuri decompanii financiare nereglementate.

În timp ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că au fostluate prea puţine măsuri pentru preîntâmpinarea unei noi crize,politicienii s-au concentrat în principal pe a-şi apăra eforturilede readucere a economiilor pe creştere, de reducere a inflaţiei şisoluţionare a crizei datoriilor din ţări europene ca Grecia şiIrlanda.

Alţi oficiali, printre care secretarul Trezoreriei americaneTimothy F. Geithner, preşedintele Bundesbank Axel Weber şiministrul de finanţe spaniol Elena Salgado, au încercat să ofereasigurări că politicile asumate vor duce la creştere şi vorpreîntâmpina o criză în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO