Business Internaţional

O nouă eră în SUA: Planul de salvare al lui Joe Biden ar putea genera o creştere de 11,4% a PIB-ului, spune JPMorgan, cea mai mare bancă din America

O nouă eră în SUA: Planul de salvare al lui Joe Biden...

Autor: Eduard Ivanovici

20.01.2021, 13:44 1110

Planul de salvare al preşedintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, ar putea avea un „impact semnificativ” asupra economiei din 2021 şi ar genera o creştere masivă a produsului intern brut (PIB), spune David Kelly, chief market strategist în cadrul JPMorgan, conform Business Insider.

Pachetul de relansare ar costa aproximativ 1.900 de miliarde de dolari, fiecare american urmând să primească 1.400 de dolari, şi mai include 415 miliarde pentru combaterea coronavirusului şi 440 de miliarde pentru micile business-uri.

Folosind o simulare a planului în care vor fi cheltuiţi 1,2 trilioane de dolari în 2021, Kelly a estimat că pachetul ar genera până la sfârşitul anului o creştere de 11,4% a PIB-ului nominal prin comparaţie cu 2020. Cea mai mare parte din procent s-ar datora unei creşteri puternice a PIB-ului real. Kelly a mai declarat că pachetul ar duce rata şomajului sub pragul de 5% până la sfârşitul lui 2021.

JPMorgan a estimat anterior că planul lui Biden ar genera o creştere de 6,4% a PIB-ului nominal până la finalul anului.

„Extinderea ajutoarelor de şomaj până în septembrie ar reduce semnificativ nivelul de sărăcie. Iar un supliment săptămânal de 400 de dolari ar putea să le ofere motivaţie muncitorilor rămaşi fără loc de muncă pe timpul pandemiei”, spune Kelly.

Totodată, cecurile de 1.400 de dolari ar susţine nivelul de consum pentru următoarele câteva luni şi ar duce la o explozie de cheltuieli în T4, iar suma lansată către programul de vaccinare ar putea termina mai devreme pandemia, continuând să stimuleze economia americană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO