Business Internaţional

O nouă lovitură pentru industria nucleară franceză: EDF avertizează că reactoarele ar putea avea componente de calitate sub standard

O nouă lovitură pentru industria nucleară franceză:...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2019, 00:00 343

Electricite de France, care domină producţia de energie a Franţei, a anunţat că unele dintre reactoarele sale pot conţine componente care nu îndeplinesc standardele de calitate. Acţiunile companiei de utilităţii au scăzut în urma avertismentului, scrie Bloomberg.

EDF nu a precizat dacă vreunul dintre cele 58 de reactoare ale ţării va trebui oprit, însă preţurile energiei electrice au crescut în aşteptarea unei întreruperi. Avertismentul este o nouă lovitură pentru industria nucleară din Franţa, stat care depinde de energia atomică mai mult decât oricare altă naţiune. Problemele repetate ale EDF cu privire la calitatea componentelor reactoarelor, care includ sudări defectuoase în proiectul său principal Flamanville şi anomalii în registrele de fabricaţie la forja Creusot, se adaugă îngrijorărilor globale tot mai mari cu privire la folosirea energiei nucleare ca alternativă la centralele cu combustibili fosili.

Dincolo de întrebările care persistă referitoare la siguranţa reactoarelor după accidentele de la Cernobîl şi Fukushima, există îndoieli cu privire la viabilitatea economică în condiţiile în care costul energiei regenerabile scade. „După Fukushima, regulile de siguranţă sunt atât de stricte încât opririle neplanificate devin din ce în ce mai frecvente“, spune Tancrede Fulop, analist la Morningstar.

„Aceasta subminează cazul energiei nucleare pentru o producţie de energie low-cost cu emisii reduse de carbon.“ Framatome, un furnizor francez de echipamente atomice preluat de EDF şi unii parteneri în urmă cu aproape doi ani, a informat compania „despre o abatere de la standardele tehnice care reglementează fabricarea componentelor pentru reactoare nucleare“, a anunţat EDF. „Se referă la componente în funcţiune, precum şi componente noi care nu au fost încă instalate.“ În urmă cu trei ani, EDF a trebuit să verifice aproape o treime din reactoarele sale nucleare după ce a descoperit probleme de fabricaţie la componente cheie realizate de Framatome, denumită apoi Areva, pentru forja Creusot. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO