Business Internaţional

O nouă provocare: Coreea de Nord ar putea lansa în curând un nou submarin purtător de rachete

O nouă provocare: Coreea de Nord ar putea lansa în...

Autor: Dorin Oancea

22.09.2022, 11:46 40

Coreea de Nord s-ar putea pregăti să lanseze un nou submarin despre care se crede că este capabil să lanseze rachete balistice, a raportat joi un think tank cu sediul în SUA, citând imagini din satelit comercial, informează Reuters.

Imagini ale şantierului naval Sinpo South, de pe coasta de est a ţării, din 18 septembrie, au arătat şase barje şi nave adunate în jurul cheiului halei de construcţie, a declarat 38 North, care monitorizează Coreea de Nord.

"În timp ce barje şi un doc uscat au fost observate ocazional în jurul cheiului de lansare a submarinelor de la hala principală de construcţie, prezenţa a şase nave şi barje în această zonă nu a mai fost observată până acum", a precizat raportul, care a concluzionat că această activitate sugerează pregătirile pentru lansarea unui submarin.

Raportul survine în contextul în care preşedintele american Joe Biden a acuzat Coreea de Nord de "încălcarea flagrantă a sancţiunilor ONU" într-un discurs ţinut miercuri în faţa Adunării Generale a ONU, citând această ţară printre motivele pentru care trebuie consolidate eforturile internaţionale de neproliferare nucleară.

Analiştii au detectat pentru prima dată semne că cel puţin un nou submarin a fost construit în 2016, iar în 2019 presa de stat l-a arătat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un inspectând un submarin despre care nu s-a raportat anterior că a fost construit sub "atenţia sa specială".

Mass-media de stat de la acea vreme nu a descris sistemele de armament ale submarinului şi nici nu a precizat unde şi când a avut loc inspecţia, dar analiştii au declarat că dimensiunea aparentă a noului vas indica faptul că acesta a fost proiectat pentru a transporta rachete.

Coreea de Nord are o flotă mare de submarine, dar se cunoaşte doar un singur submarin experimental capabil să transporte o rachetă balistică.

Analiştii au dezbătut dacă submarinul este un nou proiect sau dacă se bazează pe un submarin modificat din clasa Romeo, achiziţionat iniţial din China în anii 1970, înainte ca Coreea de Nord să înceapă să le producă pe plan intern.

Pe fondul unei avalanşe fără precedent de teste de rachete în acest an, Coreea de Nord a testat în luna mai o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM) din apropierea oraşului Sinpo.

Observatorii spun că Coreea de Nord a făcut pregătiri pentru a relua testele nucleare pentru prima dată din 2017, în contextul în care negocierile de denuclearizare sunt în impas.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO