Business Internaţional

O nouă rundă de discuţii la summitul NATO de vineri

O nouă rundă de discuţii la summitul NATO de vineri

Autor: Iuliana Enache

05.09.2014, 10:08 144

Evenimentele de vineri vor începe cu o paradă aeriană de avioane militare, la care vor participa nouă ţări. Avioanele vor survola Golful Cardiff începând cu ora locală 08.30 (10.30 ora României), timp de 15 minute.

Ucraina, Afganistanul şi viitorul alianţei NATO sunt principalele subiecte ale agendei politicienilor şi diplomaţilor participanţi la summit.

Liderii au criticat, joi, Rusia pentru influenţa sa "destabilizatoare" asupra crizei din estul Ucrainei. Ulterior, în cursul unei recepţii găzduite de prinţul Charles, preşedintele american Barack Obama le-a spus gazdelor că va încuraja cetăţenii americani să viziteze Ţara Galilor, lăudând "extraordinara frumuseţe, oamenii minunaţi şi ospitalitatea grozavă" a acesteia.

Prima zi a summitului s-a încheiat cu un dineu de lucru la Castelul Cardiff.

Poliţia a arestat patru persoane în timpul protestelor faţă de NATO din faţa castelului, înainte de începerea dineului, dar protestatarii au fost mult mai puţini decât se anticipase. Anterior în cursul zilei de joi, a avut loc un marş la care au participat circa 250 de protestatari, dar nu au avut loc arestări.

Evenimentele de vineri vor include două sesiuni care vor reuni liderii celor 28 de state membre. Miniştrii de Externe vor avea consultări cu UE, OSCE şi Consiliul Europei. Miniştrii Apărării se vor întâlni cu omologii lor din Australia, Finlanda, Georgia, Iordania şi Suedia pentru a discuta despre oportunităţile de cooperare.

Centrul oraşului Cardiff a fost aproape blocat joi de măsurile de securitate instituite în vederea dineului din cursul serii. Aproximativ 10.000 de ofiţeri de poliţie din Anglia şi Ţara Galilor au fost mobilizaţi într-o operaţiune de securitate fără precedent pentru acest summit NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO