Business Internaţional

O nouă victimă a Brexitului. O companie auto gigant îşi închide fabrica din Anglia şi concediază 3.500 de angajaţi

O nouă victimă a Brexitului. O companie auto gigant...

Autor: Dorin Oancea

22.02.2019, 21:15 1245

Producătorul japonez de automobile Honda a decis să îşi inchidă fabrica din Marea Britanie, unde lucrează 3.500 de oameni, în 2022, anunţă BBC. 

Fabrica din Swindon va fi închisă, dar sedul central european din Bracknell, Berkshire va fi păstrat.

Fabrica din Marea Britanie produce în jur de 160.000 de modele Honda Civic pe an, din carre 90% merg la export.

Parlamentarul britanic Justin Tomlinson pune decizia companiei pe seama tendinţelor din industria globală şi nu crede că este efectul Brexit, precizând că până în 2021 toată producţia europeană de automobile a Honda se va muta în Japonia.

Pe de altă parte, surse din presă pun decizia companiei japoneze pe seama ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. De altfel, deciza Honda face parte din cele mai recente hotărâri ale unor companii japoneze care părăsesc Marea Britanie de când s-a votat Brexit. Astfel, Honda se alatură companiilor precum Panasonic şi Sony, ultima menţionată căutând să îşi mute afacerile în Amsterdam. Nissan a anunţat că Brexit stă la baza renunţării la planurile de a construi modelul X-Trail în Sunderland, iar Ford, Toyota şi jaguar Land Rover şi-au exprimat îngrijorările legate de un Brexit fără acord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO