Business Internaţional

O organizaţie foloseşte jocul Minecraft pentru a furniza ştiri în ţările care cenzurează internetul

O organizaţie foloseşte jocul Minecraft pentru a...

Autor: Adrian Popa

15.03.2020, 23:08 117

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere foloseşte popularul joc Minecraft pentru a furniza ştiri şi alte informaţii interzise cetăţenilor din statele în care internetul este cenzurat, potrivit CNBC. 

Minecraft este un titlu deţinut de Microsoft care este jucat în fiecare lună de peste 145 de milioane de oameni din întreaga lume.

În interiorul jocului, organizaţia a construit, cu ajutorul a 14 jucători, The Uncensored Library, o bibliotecă virtuală care găzduieşte ştiri, articole şi informaţii care au fost interzise în ţările în care au apărut, precum Rusia, Vietnam sau Arabia Saudită.

Printre materiale se găsesc şi unele scrise de jurnalişti care au fost ucişi sau arestaţi din cauza muncii lor.

„În unele ţări ale lumii nu există acces nerestricţionat la informaţie”, a declarat Christian Mihr, managing director al Reporteri Fără Frontiere Germania. „Site-urile sunt blocate, ziarele independente sunt interzise, iar presa este controlată de către stat. Tinerii cresc fără să poată să îşi formeze propriile opinii. Folosind Minecraft, cel mai popular joc video din lume, ca mediu de propagare, le dăm acces la informaţie independentă”, a adăugat el.

În acest moment, biblioteca găzduieşte puţine articole, din Egipt, Mexic, Rusia, Arabia Saudită şi Vietnam. Unul îi aparţine lui Javier Valdez, un jurnalist mexican ucis în 2017 după ce a scris despre traficul de droguri din această ţară.

Tot mai multe informaţii sunt adăugate zilnic. „Articolele pot fi citite de oricine se află pe server, dar conţinutul lor nu poate fi modificat”, a anunţat Reporteri Fără Frontiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO