Business Internaţional

O scrisoare ”pierdută”: Preşedintele american i-a trimis o scrisoare prin care îl ameninţa că va distruge economia Turciei, pe care Erdogan a aruncat-o direct la gunoi

O scrisoare ”pierdută”: Preşedintele american i-a...

Autor: Mircea Olteanu

17.10.2019, 12:31 853

Preşedintele turc Recep Erdogan a aruncat la gunoi scrisoarea omologului său american, Donald Trump, în care liderul de la Casa Alba afirma că va distruge economia Turciei ca urmare a ofensivei Ankarei în Siria, informează BBC, citând surse prezidenţiale turce.

Potrivit acestor surse, Erdogan a respins categoric scrisoarea trimisă de Trump, aruncând-o "la gunoi".

Potrivit unei copii a scrisorii, obţinută de un reporter al postului Fox, preşedintele SUA l-a îndemnat pe Erdogan să "nu fie nesăbuit".

"Haideţi să găsim un acord bun", aşa începe scrisoarea lui Trump către Erdogan, urmând un avertisment făţiş: "Nu vreţi să fiţi responsabil pentru masacrarea a mii de oameni, şi eu nu vreau să fiu responsabil de distrugerea economiei turce – o voi face".

"Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi asta într-un mod drept şi uman. (...) Nu fiţi încăpăţânat. Nu fiţi nesăbuit", conchide preşedintele american.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost criticat dur de politicieni americani, dar şi la nivel internaţional pentru că a retras trupe americane din nordul Siriei pentru a permite Turciei să lanseze operaţiunea militară împotriva grupurilor insurgente kurde care erau aliate cu Washingtonul. Ulterior, Administraţia Donald Trump a somat Turcia să înceteze ofensiva militară din Siria.

Ulterior, Donald Trump a autorizat impunerea de sancţiuni împotriva liderilor de la Ankara, reintroducerea tarifelor vamale pentru oţelul importat din Turcia şi renunţarea la ideea încheierii unui acord comercial cu Ankara, ca răspuns la ofensiva Turciei din Siria. Cu toate acestea, implementarea acestor acţiuni a fost amânată, în contextul în care Pompeo şi Pence urmează să aibă o serie de discuţii cu liderii turci cu privire la situaţia din Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO