Business Internaţional

O sferă de sticlă proiectată de un german ar putea înlocui panourile solare tradiţionale. GALERIE FOTO

O sferă de sticlă proiectată de un german ar putea înlocui panourile solare tradiţionale

O sferă de sticlă proiectată de un german ar putea înlocui panourile solare tradiţionale

Autor: Mădălina M.

15.02.2014, 13:05 3379

Panourile solare ar putea fi înlocuite în viitorul apropiat de un dispozitiv în forma unei sfere de sticlă, care concentrează o cantitate mai mare de lumină decât platformele fotovoltaice tradiţionale, scrie Yahoo News.

Cercetătorii americani sunt în căutarea unei soluţii pentru a face panourile solare mai eficiente şi mai puţin intruzive.

Compania americană Rawlemon a dezvoltat un dispozitiv cu o formă neobişnuită, numit Beta.ey, dotat cu lentile ce par că formează un ochi, care foloseşte refracţia pentru a concentra lumina soarelui.

Proiectat de un arhitect german, Andre Broessel, dispozitivul utilizează lentile sferice de sticlă, care colectează lumina difuză din mai multe unghiuri. Forma lentilelor permite concentrarea luminii într-un fascicul fin, întocmai ca o lupă, care poate furniza cu aproape 70% mai multă energie solară decât colectează panourile fotovoltaice tradiţionale, chiar şi atunci când acestea dispun de senzori care urmăresc traiectoria soarelui. Acest sistem îi permite arhitectului să reducă mărimea dispozitivului cu aproape 1% faţă de panourile solare tradiţionale.

Rawlemon caută în prezent finanţare prin intermediul platformei de investiţii colective Indiegogo. Campania se va derula până la 1 martie, iar susţinătorii proiectului pot opta să achiziţioneze un dispozitiv Beta.ey XL pentru suma de 6.000 de dolari. Pentru cei care încă nu sunt dispuşi să cheltuie o sumă foarte mare, există ediţia specială Beta.ey SpecialEdition, de 489 de dolari, o versiune în miniatură a dispozitivului, care poate fi folosită pentru încărcarea telefoanelor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO