Business Internaţional

O soluţie germană la criza refugiaţilor: joburi de 1 euro

O soluţie germană la criza refugiaţilor: joburi de 1 euro

Autor: CătăIina Apostoiu

18.05.2016, 00:00 2283

Aşa-numitele „joburi de 1 euro” reprezintă soluţia pe care autorităţile germane au găsit-o pentru a-i ajuta pe refugiaţi să lucreze în perioada de procesare a cererilor de azil, perioadă care poate dura săptămâni, dacă nu chiar luni. Însă specialiştii sunt sceptici cu privire la eficienţa acesteia, potrivit Hurriyet Daily News. Zaid, un refugiat irakian de 23 de ani, este unul dintre miile de refugiaţi care au primit sarcini de la repararea de biciclete la curăţarea trotuarelor în schimbul a puţin peste un euro pe oră. Cu o limită a programului de lucru la nu mai mult de 20 de ore pe săptămână, Zaid câştigă 84 de euro pe lună în cel mai bun caz, pe lângă cei 143 de euro pe care-i primeşte ca bani de buzunar în timp ce aşteaptă procesarea cererii sale de azil. Poate că suma pe care o primeşte lunar este doar o mică parte din salariul mediu german, însă Zaid este mulţumit. „Îmi permite să am contact cu voluntarii germani care vin să distribuie mâncare şi-mi oferă posibilitatea de a vorbi limba”.

Gândită în urmă cu un deceniu cu scopul de a-i aduce pe şomeri înapoi pe piaţa muncii, soluţia joburilor pentru un euro este acum utilizată pentru integrarea numărului record de refugiaţi sosiţi Germania, care a depăşit 1,1 milioane anul trecut. În Berlin, 3.925 de refugiaţi au joburi pentru un euro, iar Bavaria are 9.000 de astfel de refugiaţi. Ministrul german al muncii Andrea Nahles a promis să creeze 100.000 de astfel de joburi pentru refugiaţi. Preşedintele Federaţiei Germane a Sindicatelor, Reiner Hoffmann, se declară însă împotriva plasării refugiaţilor în astfel de joburi, considerând că Germania are nevoie de un program mult mai ambiţios pentru integrarea refugiaţilor în economie.

Guvernul german estimează că va cheltui aproximativ 93,6 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020 pentru integrarea refugiaţilor, potrivit La Tribune. Numărul de sosiri s-a redus în acest an, în parte datorită acordului încheiat în martie de UE cu Turcia. Guvernul german se aşteaptă ca 600.000 de migranţi să sosească în acest an, 400.000 în 2017 şi 300.000 în fiecare din anii următori. Oficialii germani estimează că 55% din refugiaţi îşi vor găsi un loc de muncă după cinci ani. Potrivit oficialilor guvernului german de finanţe, cheltuielile legate de transferul beneficiilor de şomaj, ajutoarelor legate de asigurarea unei locuinţe şi alte prestaţii sociale pentru solicitanţii de azil de acum până la sfârşitul anului 2020 sunt evaluate la 25,7 mld. euro.

Cursurile de limbă ar urma să coste 5,7 mld. euro pe aceeaşi perioadă, iar 4,6 mld. euro vor fi alocaţi măsurilor menite să-i ajute pe refugiaţi să-şi găsească de lucru. Costul anual al gestionării crizei refugiaţilor ar urma să se ridice la 20,4 miliarde de euro în 2020, faţă de 16,1 miliarde în acest an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO