Business Internaţional

O treime din companiile de petrol şi gaze din SUA ar putea falimenta din cauza prăbuşirii preţurilor

O treime din companiile de petrol şi gaze din SUA ar...

Autor: Anca Dumitrescu

12.01.2016, 11:38 648

Cotaţiile petrolului Brent şi ale petrolului WTI au scăzut luni cu peste 5%, iar declinul a continuat marţi, spre 30 de dolari pe baril, la minime ale ultimilor 12 ani.

Trei bănci majore, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group şi Citigroup aticipează că preţurile petrolului vor coborî sub pragul de 30 de dolari pe baril şi se vor îndrepta spre 20 de dolari pe baril, din cauza încetinirii economiei chineze, a aprecierii dolarului şi a faptului că activităţile extractive, din Houston şi până în Riyadh, vor contina în pofida supraofertei.

În aceste condiţii, până la o treime dintre producătorii americani de petrol şi gaze ar putea intra în faliment sau restructurare masivă până la jumătatea lui 2017, potrivit Wolfe Research.

Pentru unele dintre aceste companii, supravieţuirea va fi posibilă dacă preţul petrolului va reveni la cel puţin 50 de dolari pe baril, consideră analiştii.

Peste 30 de companii mici de petrol şi gaze din Statele Unite, care deţin active cumulate de peste 13 miliarde de dolari, au solicitat deja protecţia legii falimentului, potrivit firmei de avocatură Haynes & Boone.

Morgan Stanley descrie situaţia preţurilor şi a producătorilor ca fiind mai gravă decât cea din 1986, referindu-se la cea mai recentă criză de amploare de pe piaţa petrolului.

Actuala criză este însă mai gravă şi de durată mai lungă decât fiecare dintre ultimele cinci prăbuşiri ale cotaţiilor petrolului care au avut loc din 1970, a arătat Martijn Rats, analist la Morgan Stanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO