Business Internaţional

O vedetă TV din SUA cumpără şi iartă datorii de 15 mil. dolari

O vedetă TV din SUA cumpără şi iartă datorii de 15...

Autor: CătăIina Apostoiu

08.06.2016, 00:04 908
John Oliver, gazda emisiunii Last Week Tonight difuzată de HBO, a devansat-o pe Oprah la capitolul cadouri făcute de vedete din lumea televiziunii cu anunţul anulării dato riilor a 9.000 de oameni, scrie The Guardian.

„Cadoul“ lui Oliver a fost anunţat la sfârşitul unui segment de 20 de minute privitor la companiile din sectorul colectării de creanţe. Segmentul s-a concentrat asupra companiilor din industrie care cumpără creanţele de la bănci ieftin şi încearcă mai apoi să le recupereze recurgând la ameninţări şi alte tactici agresive fără a verifica mai întâI detaliile exacte ale creanţelor. „Achiziţio narea de creanţe este o afacere murdară şi are mare nevoie de o supraveghere sporită”, a declarat John Oliver.

Last Week Tonight a cheltuit aproximativ 50 de dolari pentru a crea o companie de colectare a creanţelor în Mississippi. Numele acesteia este Central Asset Recovery Professionals, cunoscută şi sub denumirea Carp. Potrivit lui Oliver, la scurt timp după crearea sa, companiei i s-a oferit un portofoliu de datorii medicale de 14.922.261,76 dolari la un cost de sub 60.000 de dolari.

Din punct de vedere al cadourilor media, costurile sunt cu mult sub cele ale faimosului cadou făcut de Oprah Winfrey, care în 2004 a dăruit tuturor celor 276 de membri ai publicului său câte un Pontiac G6 sedan. Costurile s-au ridicat la aproape 8 milioane de dolari.

Totuşi, cadoul lui Oliver va avea probabil un impact mult mai mare asupra vieţilor mai multor oameni. După finalizarea tranzacţiei, Carp a primit o listă de nume, adrese şi numere de asigurări sociale ale unui număr de aproape 9.000 de oameni care datorau 15 milioane de dolari.

În loc să colecteze datoriile, Late Week Tonight a încheiat un parteneriat cu societatea de caritate RIP Medical Debt şi a decis să anuleze datoriile.

Astfel de acţiuni au fost pentru prima dată lansate de Rolling Jubilee, parte a mişcării Occupy Wall Street. În 2013, Rolling Jubilee a achiziţionat pentru 400.000 de dolari datorii personale de 14.734.569,87 dolari şi le-a anulat.

“Rolling Jubilee nu rezolvă problema de fapt. Rolling Jubilee este o tactică, şi una valoroasă, pentru că arată cum funcţionează sistemul”, a declarat Thomas Gokey, unul din organizatori.

Rolling Jubilee, care speră să-i inspire pe datornici să-şi unească forţele, a anulat datorii de 31.982.455,76 dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO