Business Internaţional

O veste bună rară: economia Germaniei evită recesiunea în T1. Însă experţii sunt pesimişti cu privire la T2

O veste bună rară: economia Germaniei evită recesiunea...

Autor: Catalina Apostoiu

26.05.2022, 00:05 156

Economia germană, cea mai mare din Europa, a avansat uşor în primul trimestru al acestui an faţă de cel anterior, impactul investiţiilor mai mari fiind erodat de dublul efect negativ al războiului din Ucraina şi al pandemiei, despre care experţii spun că va apăsa mai puternic asupra activităţii în trimestrul II, relatează Reuters.

PIB-ul german a avansat cu o rată ajustată de 0,2% trimestrial şi cu 3,8% în termeni anuali, rezultatul însemnând că Germania a evitat recesiunea, definită adesea ca două trimestre consecutive de declin, dup ce PIB-ul s-a contractat cu 0,3% la sfârşitul anului trecut.

În timp ce cheltuielile gospo­dă­riilor şi guvernului s-au menţinut în mare măsură la acelaşi nivel ca în T4, 2022, iar exporturile au scăzut la înce­putul anului, investiţiile au crescut.

Optimismul sectorului german de business a crescut în mod neaşteptat în mai, în condiţiile în care economia ţării a dat dovadă de rezistenţă, potrivit unui sondaj al institutului ifo care nu a găsit niciun semn de recesiune.

Optimismul consumatorilor germani este aşteptat să înregistreze o uşoară creştere în iunie, după ce a atins un minim record în mai, însă inflaţia ridicată şi războiul din Ucraina continuă să apese asupra cheltuielilor gospodăriilor.

Inflaţia din Germania va consemna mai mult de o dublare în acest an faţă de rata de 3,1% din 2021, în condiţiile în care preţurile deja ridicate la energie şi alimente sunt împinse şi mai sus de războiul din Ucraina, a anunţat Camera de Industrie şi Comerţ (DIHK) a ţării.

DIHK se aşteaptă acum ca rata inflaţiei să atingă 7%, comparativ cu estimarea de 3,5% din februarie.

Ministerul german al economiei anunţase în aprilie că vede o rată a inflaţiei de 6,1% în 2022 şi 2,8% anul viitor.

DIHK se aşteaptă la o creştere eco­nomică de 1,5% în 2022. La sfâr­şi­tul lunii trecute, ministerul german al ec­onomiei şi-a redus estimarea de creştere economică pe 2022 la 2,2% de la 3,6%. Alţi doi indicatori ai in­stitutului ifo au indicat creşteri pe luna mai: cel al ocupării forţei de muncă şi al aşteptărilor privind exporturile.

Un număr în creştere de companii intenţionează să opereze noi angajări. Totuşi, penuria de muncitori calificaţi rămâne ridicată. Exportatorii germani sunt puţin mai optimişti, însă producătorii rămân prudenţi, iar problemele de logistică sunt în continuare o povară considerabilă. Nu există semne de schimbări majore privind exporturile în acest moment.

În pofida datelor bune, economiştii ING îşi menţin prognoza privind o uşoară scădere a economiei germane în trimestrul al doilea. Noile lockdown-uri din China şi războiul din Ucraina nu sunt semne bune pentru producţie în T2. La fel se întâmplă şi cu consumul privat, care suferind deja de pe urma preţurilor ridicate la energie la începutul anului, nu a beneficiat de o redeschidere treptată a economiei.

Sebastien Dullien, director al Institutului de Politică Macroeconomică (IMK), anticipează la rândul său că impactul războiului din Ucraina şi al restricţiilor din China, cel mai mare partener comercial al Germaniei anul trecut, va fi mult mai puternic în T2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO