Business Internaţional

O zi neagră pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii de pe Wall Street

O zi neagră pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii de...

Autor: Daniela Stoican

06.08.2014, 12:46 353

Ziua de marţi 5 august ar putea să rămână ca una din cele mai întunecate zile din istoria tumultuoasă a pieţei de fuziuni şi achiziţii de pe Wall Street, scrie The Financial Times.

Tranzacţii de peste 100 miliarde de dolari au eşuat în decurs de doar câteva ore, transmiţând o undă de şoc pe piaţa de capital şi stârnind îngrjorări privind sustenabilitatea boom-ului tranzacţiilor, care a luat avânt de la începutul anului.

Prima care a eşuat a fost tentativa corporaţiei media 21st Century Fox, deţinută de Rupert Murdoch, de a cumpăra Time Warner. Compania lui Rupert Murdoch afirmă că vinovată pentru eşecul tranzacţiei este incapacitatea Time Warner de a „explora o ofertă foarte interesantă”.

Anunţul, care a venit la doar trei săptămâni după ce Murdoch şi-a făcut public interesul pentru companie, a pus capăt abrupt bătăliei de preluare a companiei. Mulţi se aşteptau ca aceasta să dureze luni de zile.

La doar câteva minute de la apariţia acestei ştiri au început să circule teorii despre motivul „adevărat” pentru care baronul media a renunţat la tranzacţie. Nici investitorii nu se aşteptau ca tranzacţia să eşueze şi au provocat o scădere de 11% a acţiunilor Time Warner pe piaţa de după încheierea programului bursei. În schimb  acţiunile 21st Century Fox, care au avut o scădere constantă de când compania a înaintat oferta, au crescut cu 6,7% ulterior.

La distanţă de două ore zvonurile că gigantul american din telefonia mobilă Sprint, controlat de miliardarul japonez Masayoshi Son, a renunţat la propria ofertă de a achiziţiona compania rivală americană T-Mobile, care ar fi valorat aproximativ 30 de miliarde de dolari. În acest caz nerealizarea tranzacţiei s-a datorat mai puţin unei comunicări deficitare şi mai mult rezistenţei politice.

În ciuda faptului că Son nu a lansat niciodată formal o ofertă, el a avut de înfruntat o opoziţie dură din partea autorităţilor de reglementare privind probleme legate de practicile anticoncurenţiale.Trranzacţia ar fi însemnat fuziunea dintre al treilea şi al patrulea mare operator de telefonie mobilă din SUA.

Son şi-a pierdut într-un final răbdarea şi rezistenţa, punând capăt unei bătălii ipotetice cu Washingtonul care durează de anul trecut. Decizia sa a şters 15% din valoarea de piaţă a Sprint, în timp ce acţiunile T-Mobile au pierdut 9%.

Pentru a complica lucrurile şi mai mult, tot marţi T-Mobile a respins formal o ofertă nesolicitată pentru o participaţie în companie din partea operatorului francez de telefonie mobilă Iliad.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO