Business Internaţional

„Oamenii vor găsi un milion de feluri prin care vor ocoli impozitele”: CEO-ul celei mai mari bănci din Statele Unite susţine mărirea taxelor pentru cei bogaţi, însă declară că impozitul pe avere este aproape imposibil de aplicat

„Oamenii vor găsi un milion de feluri prin care vor...

Autor: Eduard Ivanovici

23.09.2020, 16:24 467

Jamie Dimon, CEO-ul celei mai mari bănci americane, susţine mărirea taxelor pentru cei bogaţi, însă „impozitul pe avere este imposibil de aplicat”, a declarat executivul, potrivit CNBC.

„Nu sunt împotriva taxării cetăţenilor bogaţi. Dar cred că ar trebui să faci acest lucru prin intermediul veniturilor pe care le încasează şi nu prin intermediul averii, lucrurile devenind extrem de complicate din punct de vedere legal, birocratic şi normativ, iar oamenii vor găsi un milion de feluri prin care vor ocoli impozitul. Aşa că aş taxa doar veniturile”, spune şeful JPMorgan.

Averea unora dintre executivii de top din Statele Unite a explodat de-a lungul ultimelor luni. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Jeff Bezos rămâne cel mai bogat om din lume cu o avere netă de 185 de miliarde de dolari. Într-o singură zi din luna iulie, fondatorul Amazon a făcut 13 miliarde de dolari.

„Le reamintesc oamenilor că atunci când încetineşti o economie, îi vei răni pe cei dezavantajaţi mai rău decât pe oricine altcineva”, adaugă CEO-ul.

Institutul de Studii Politice din Washington DC a publicat săptămâna trecută un raport care arată că cei mai bogaţi 643 de americani au câştigat la un loc 845 de miliarde de dolari între 18 martie şi 15 septembrie, o creştere medie de 29%.

Între timp, pandemia a generat cea mai gravă criză a pieţei de forţă de la Marea Depresiune a anilor 1930 încoace. Rata şomajului din SUA a atins 14,7% în aprilie şi a scăzut în august la 8,4%. Per total, ţara are cu circa 10-11 milioane de angajaţi mai puţin decât în luna februarie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO