Business Internaţional

Obama a primit genţi Hermes şi halate de baie Dior de la „preşedintele bling-bling” Nicolas Sarkozy

Obama a primit genţi Hermes şi halate de baie Dior de...

Autor: Andrei Cîrchelan

02.05.2013, 14:41 543
Preşedintele american Barack Obama a primit în 2009 cadouri diplomatice printre care se numără o bicicletă de bambus, butoni în formă de pasăre şi cafea foarte scumpă, potrivit unui registru al cadourilor diplomatice primite de adminstraţia americană în perioada 2007-2011, dat recent publicităţii.
 
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, cunoscut ca „preşedintele bling-bling” pe bătrânul continent,  s-a remarcat printre liderii europeni prin cadourile extravagante pe care i le-a oferit lui Barack Obama şi primei doamne Michelle Obama, notează EU Observer.
 
Lista de cadouri oferite de acesta include o geantă Hermes pentru accesorii de golf (valoare estimată de 7.750 de dolari), stilouri Dupont, coniac calvados şi seturi de pahare în valoare totală de aproximativ 15.000 de dolari, o statuetă din cristal reprezentând un jucător de golf (1.650 dolari), o geantă bărbătească Louis Vuitton (2.300 de dolari), o geantă de voiaj Hermes şi coupe-papier Laguiole în valoare totală de 2.000 de dolari, precum şi genţi Lancel şi Christian Dior şi halate de baie „pentru el şi pentru ea” monogramate cu „Dior”, în valoare de circa 6.200 de dolari.
 
În cazul fiecărui cadou în parte, biroul de protocol american notează „neacceptarea ar fi o insultă pentru donator şi pentru administraţia SUA”.
 
Prima doamnă a Franţei la vremea respectivă, Carla Bruni, i-a oferit şi ea omologului său american Michelle Obama o suită de cadouri cu preţuri impresionante.
 
Michelle Obama a primit din partea Carlei Bruni veioze din cristal Baccarat şi parfumuri de designer în valoare totală de 5.500 dolari. Copiii preşedintelui american au primit de la Carla Bruni haine roz şi verzi marca Bonpoint.
 
Ministrul francez de externe din perioada respectivă, Alain Juppe, i-a oferit secretarului de stat Hillary Clinton o eşarfă de mătase Hermes în valoare de 385 de dolari şi o geantă Dior din piele de viţel, în valoare de 2.400 de dolari.
 
Germania i-a oferit lui Hillary Clinton CD-uri cu muzică
 
Cancelarul german Angela Merkel, „muza austerităţii”, a oferit cadouri corelate ca valoare cu principiile pe care le promovează, şi anume austeritatea.
 
Ea i-a oferit lui Barack Obama un set de crose de golf în valoare de 1.400 de dolari, în timp ce Michelle Obama a primit vin german şi un set de pahare în valoare totală de 1.300 de dolari. În schimb, liderul german le-a oferit copiilor Obama tricouri şi ochelari de înot marca Adidas, iar Hillary Clinton a primit CD-uri cu muzică.
 
Brăţări de argint pentru copii, de la premierul britanic
 
Premierul britanic a cheltuit 1.400 pentru tapiţerie reprezentând steagul american şi câteva brăţări de argint pentru copii.
 
Familia regală britanică a oferit liderului american ceşti din porţelan în valoare de 700 de dolari, broşe de aur şi porţelan în valoare totală de 2.000 de dolari, o carte învelită în piele în valoare de 2.800 de dolari şi o cutie cu suveniruri din argint în valoare totală de circa 4.000 de dolari.
 
Majoritatea cadourilor diplomatice primite de Obama a luat calea depozitelor Administraţiei Naţionale de Arhive şi Registru din SUA, însă piesele deosebite, cum ar fi o fotografie înrămată în valoare de 40.000 de dolari, primită de la un guvernator brazilian, sunt împrumutate muzeelor şi galeriilor.
 
Ce a oferit România şi cui
 
România nu a oferit cadouri direct preşedintelui american în perioada analizată, însă ministrul de externe Theodor Baconschi i-a oferit lui Hillary Clinton, pe 13 septembrie 2011, un vas de sticlă roşu cu auriu, produs de Topescu Glass Studios, în valoare estimată de 585 de dolari.
 
Totodată, ministrul apărării Gabriel Oprea i-a oferit omologului american Leon Panetta, tot pe 13 septembrie 2011, un pumnal cu lamă de oţel şi mâner de plastic de culoarea fildeşului, o plachetă cu specific românesc şi un ceas de birou din metal turnat reprezentând o femeie cu coif şi suliţă stând pe un soclu. Cadourile au avut o valoare cumulată estimată la 885 de dolari.
 
Cu altă ocazie, pe 30 septembrie 2011, Oprea i-a oferit amiralului Michael Mullen o plachetă de lemn cu aplicaţii din plastic rubiniu în formă de semilună şi o statuetă din bronz reprezentând un cavaler. Cadoul a costat aproximativ 505 dolari, potrivit estimărilor administraţiei americane.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO