Business Internaţional

Obama vrea să ”atace” bogaţii din SUA şi să strângă 300 de miliarde de dolari

Obama vrea să ”atace” bogaţii din SUA şi să...

Autor: Ştefan Stan

18.01.2015, 16:50 1674

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a luat în vizor bogaţii din SUA, scoţând la iveală un plan prin care doreşte să strângă peste 300 de miliarde de dolari. Principalul pilon pe care se sprijină planul lui Obama este închiderea celei mai mari breşe legale din sistemul fiscal american, dar mai cuprinde şi măsuri precum şi adoptarea unor noi taxe pentru cele mai mari instituţii financiare din ţară, scrie Financial Times.

Încercând să profite de pe urma unui val de populism economic, Obama va dezvălui săptămâna viitoare propunerile pentru strângerea de fonduri pentru Buget, care targetează băncile şi familiile bogate din SUA.

Este foarte posibil totuşi ca propunerile preşedintelui american să întâpine rezistenţă puternică din partea parlamentarilor Republicani şi a lobby-iştilor din instituţiile financiare vizate, care au reuşit în trecut să amâne planurile de implementare a unei noi taxe pentru bănci.

Obama doreşte să schimbe prevederile din codul fiscal care oferă nişte beneficii disproporţionale pentru cei mai bogaţi americani, în comparaţie cu clasa de mijloc.

În legislaţia aflată în viguare, câştigurile de capital pe bunuri deţinute pe viaţă nu pot fi impozitate. Asta înseamnă că dacă cineva lasă moştenire un portofoliu de acţiuni, valoarea de start a acestuia pentru impozitare este crescută artificial, fiind aceeaşi cu cea din momentul preluării, în loc să fie cea din momentul în care acţiunile au fost cumpărate.

Spre exemplu, dacă cineva moşteneşte un portofoliu de acţiuni care a fost cumpărat pentru un milion de dolari, dar acum valorează 10 milioane de dolari, persoana care le primeşte va plăti taxe numai pe diferenţa dintre 10 milioane şi valoarea la care va vinde portofoliul de acţiuni în viitor, în loc de diferenţa dintre 1 milion de dolari şi valoarea de revânzare.

Prin astfel de transferuri, familiile pot evita plata unor taxe de milioane de dolari. Acest artificiu financiar a fost exploatat de bogaţii din SUA, care au reuşit să câştige zeci de milioane de dolari în acest fel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO