Business Internaţional

Obama vrea să reducă deficitul taxându-i pe bogaţi. Republicanii nici nu vor să audă

Obama vrea să reducă deficitul taxându-i pe bogaţi. Republicanii nici nu vor să audă

Autor: Alexandru Matei

14.04.2011, 23:33 29

Preşedintele american Barack Obama a cerut majorarea impozitelorpentru bogaţi şi reducerea cheltuielilor bugetare pentru a tăia4.000 mld. dolari din deficitul bugetar al ţării până în 2023,scrie BBC News.

"Trebuie să trăim în limitele pe care ni le permitem, să nereducem deficitul şi să ne întoarcem pe drumul care ne va permitesă ne plătim datoriile", a spus Obama. "Trebuie să facem acestlucru într-un mod care să nu afecteze redresarea economiei, care săprotejeze investiţiile de care avem nevoie pentru a creşte, pentrua crea noi locuri de muncă şi pentru a învinge."

Deficitul bugetar estimat pentru anul acesta va ajunge la 1.500mld. dolari sau 10,9% din PIB. Conform Casei Albe, dacă măsurilecerute de Obama vor fi puse în aplicare, acesta va scădea la 2,5%din PIB în 2015 şi la aproape 2% din PIB la sfârşituldeceniului.

Dezbaterile privind politica fiscală au dominat scena politicăîn ultimele săptămâni, aceasta fiind o miză importantă şi pentrucampania electorală pentru alegerile ce vor avea loc în 2012.

Majorarea impozitelor pentru bogaţi este o idee pe carerepublicanii o resping cu vehemenţă, dar care este susţinută deunul dintre cei mai cunoscuţi investitori din SUA, miliardarulWarren Buffett. Într-un discurs care a devenit emblematic pentrucei care militează pentru majorarea impozitelor pe care le plătescbogaţii, Buffett a spus că este paradoxal ca el să plăteascăimpozite mai mici decât menajera sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO