Business Internaţional

„Obsesia“ Germaniei cu austeritatea este o greşeală. Datoriile ţărilor care „nu pot plăti“ ar trebui şterse

Steve Keen, profesor de economie la Universittea Kingston din Londra. Foto: finnewsnetwork

Steve Keen, profesor de economie la Universittea Kingston din Londra. Foto: finnewsnetwork

Autor: Daniela Stoican

03.09.2014, 00:04 970

Obsesia Germaniei pentru austeritate bugetară în zona euro împiedică economiile să crească, avertizează un reputat profesor de economie, care propune în schimb ştergerea datoriilor ţărilor din regiune şi lăsarea sectorului privat să-şi reducă datoriile într-un ritm mai lent, scrie CNBC.

„Germanii greşesc. În această situaţie ar tre­bui ca statele să urmeze o politică bugetară care să dea un imbold economiilor şi să înce­ti­neas­că ritmul de reducere a gradului de înda­to­rare al sectorului privat“, spune profesorul aus­tralian de economie Steve Keen, care con­duce Fa­cultatea de Economie, Politică şi Istorie a Universităţii Kingston din Londra.

El propune actualizarea unui model promovat în anii 2000, „jubileul datoriei“, care susţinea ideea anulării datoriilor „care nu pot fi plătite“ ale ţărilor în dezvoltare.

Jubileul din Biblie se referea la o perioadă de un an care in­ter­venea o dată la 50 de ani, în care datoriile erau iertate, iar sclavii şi prizonierii erau eliberaţi. „Dacă sectorul privat îşi plăteşte datoriile şi le ceri guvernelor să facă acelaşi lucru, de fapt le transmiţi: «Oameni buni, hai să reducem cantitatea de bani din economie şi să vedem dacă puteţi creşte»“, a spus economistul.

Keen, care se descrie ca „vechi critic al gândirii economice convenţionale“, a criticat austeritatea după apariţia datelor care arată încetinirea producţiei din sectorul manu­facturier din zona euro în august.

Indicele referitor la sectorul manufacturier (PMI) din zona euro, un barometru al activităţii generale din sector, a scăzut la 50,7 puncte în august, minimul ultimelor 13 luni. Indicele este realizat de firma de cercetare de piaţă Markit.

„Concentrarea este pe datoria guverna­mentală şi aceasta este cu siguranţă obsesia Germaniei. Nu este de mirare că apar cifrele negative uriaşe din analiza PMI“, spune Keen.

Germania a împins ţările membre ale zonei euro să adopte măsuri stricte de aus­teritate pentru a combate deficitele şi datoriile publice mari.

Deficitele bugetare rămân mult deasupra plafonului maxim de 3% din PIB prevăzut de Uniunea Europeană. În 2013 Grecia a avut un deficit de 12,7% din PIB, în timp ce Spania şi Irlanda au avut deficite de peste 7%. Economia franceză stagnează, iar cea italiană este în recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO