Business Internaţional

Occidentul şi UE sunt în război economic şi financiar cu Rusia. Est-europenii sunt printre primii care simt şocurile. 38 din cele 40 de companii listate în indicele bursier german DAX au investiţii pe piaţa rusă. 35 din 40 dintre cele mai mari companii franceze listate în cadrul indicelui CAC 40 pe Bursa de la Paris au investiţii semnificative în Rusia

38 din cele 40 de companii listate în indicele bursier german DAX au investiţii pe piaţa rusă. 35 din 40 dintre cele mai mari companii franceze listate în cadrul indicelui CAC 40 pe Bursa de la Paris au investiţii semnificative în Rusia.

38 din cele 40 de companii listate în indicele bursier german DAX au investiţii pe piaţa rusă. 35 din 40 dintre cele mai mari companii franceze listate în cadrul indicelui CAC 40 pe Bursa de la Paris au investiţii semnificative în Rusia.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.02.2022, 23:38 4716

Cel mai puternic val de sancţiuni occidentale îndreptat contra Rusiei a trimis ieri rubla în picaj cu 30%, iar banca centrală de la Moscova a răspuns cu măsuri disperate: dublarea dobânzii de referinţă la 20% şi controale de capital. Doar atât mai poate face pentru că are mâinile legate. Într-o acţiune coordonată, guvernatoarea Elvira Nabiullina şi ministerul de finanţe au dat ordin companiilor de export ruseşti să-şi transforme în ruble pe piaţă 80% din veniturile în monedă străină. Aceasta este iarăşi o măsură disperată. În Europa de Est, reacţia investitorilor a fost fuga de risc, rezultatul fiind deprecierea monedelor din regiune.

Europa în general şi Rusia şi Europa de Est în special se confruntă cu o inflaţie nemăivăzută, iar deprecierile acutizează această problemă. Un instrument prin care băncile centrale reacţionează la creşterile de preţuri sunt majorările de dobânzi, adică scumpirea creditului, iar ţările est-europene folosesc acest levier încă din vară. Noi forţe inflaţioniste vor aduce noi creşteri de dobânzi. Rusia se confrunta până acum cu o inflaţie scăpată de sub control. Deprecierea monedei naţionale înseamnă şi mai multă inflaţie, iar acest lucru se traduce prin scăderea puterii de cumpărare a omului de rând.

Războiul economic şi financiar dintre Occident şi Rusia face victime în ambele tabere. Diferenţa este că UE este un mecanism economic şi financiar mai matur decât cele pe care Rusia a încercat să le dezvolte, cum ar fi Uniunea Economică Euroasiatică. Iar China, către care Rusia a încercat să se îndrepte pentru a se feri de loviturile Vestului, pare să ofere doar ajutor limitat.

Firmele ruseşti au pierdut cel puţin temporar accesul la finanţare pe Bursa de acţiuni de la Moscova, aceasta fiind ţinută ieri închisă de către banca centrală. Carnagiul se anunţa prea mare acolo. Orice sursă de valută a devenit acum mult prea preţioasă pentru sistemul financiar rus deoarece sancţiunile occidentale împiedică banca centrală să-şi folosească propriile rezerve de euro şi dolari. Instituţia poate însă utiliza yuanii, moneda chinezească, şi aurul din rezerve.

SUA şi statele UE au blocat accesul băncilor mari ruse la sistemul global de telecomunicaţiii financiare SWIFT prin care se înlesnesc majoritatea trazacţiilor financiare din lume. Banca Centrală Europeană a avertizat deja că subsidiara europeană a Sberbank, una dintre cele mai mari bănci ruse, se îndreaptă spre faliment, împinsă într-acolo şi de clienţii care-şi cer banii înapoi, scrie Reuters.

La fel ca în cazul relaţiei dintre monedele est-europene şi rublă şi băncile europene au fost afectate de contremurul din sistemul bancar rusesc, acţiunile unor instituţii financiare precum Raiffeisen Bank International, Société Générale, UniCredit şi Deutsche Bank înregistrând ieri scăderi semnificative pe burse. O parte însemnată din băncile vestice au expunere la piaţa rusească. Între timp, bursele occidentale au început să renunţe la activele companiilor ruse.

În tabăra chineză, operaţiunile din Singapore ale Bank of China au ieşit din tranzacţiile financiare în care sunt implicate companii petroliere şi firme ruseşti, arată Reuters. 

Bloomberg scrie că această bancă chineză a restricţionat finanţarea pentru achiziţia de materii prime ruseşti, iar Rusia este o economie dependentă de exportul de materii prime. Pe de altă parte, guvernul chinez a înlăturat restricţiile privind importurile de cereale din Rusia. Însă chiar în Rusia exporturile de cereale sunt limitate pentru a opri scumpirile la alimente pe piaţa internă.

Financial Times a remarcat neutralitatea ţărilor arabe din Golf, stăpâne pe piaţa petrolului, în războiul dintre Rusia şi Ucraina, semn al conexiunilor extinse ale Moscovei. Pe lângă restricţii financiare, Occidentul a blocat accesul Rusiei la exporturi globale de produse esenţiale industriei, de la cipuri la computere şi electronice. Aceasta înseamnă război comercial şi veşti foarte rele pentru companiile occidentale cu operaţiuni şi fabrici în Rusia.

Unele multinaţionale occidentale, cum ar fi Deutsche Bank, şi-au redus expunerea la afacerile de pe acea piaţă după anexarea Crimeei în 2014, dar altele au muncit asiduu în ultimii ani să-şi mărească cota de piaţă acolo. Nu şi-au închipuit, sau n-au vrut să vadă ce va urma.

Doar în cazul Franţei 35 din 40 dintre cele mai mari companii franceze listate în cadrul indicelui CAC 40 pe bursa de la Paris au investiţii semnificative în Rusia. Numele cele mai cunoscute sunt Auchan, Renault şi TotalEnergies. Circa 700 de subsidiare franceze au operaţiuni şi peste 200.000 de angajaţi în Rusia. 38 din cele 40 de companii listate în indicele bursier german DAX au investiţii pe piaţa rusă. Whirlpool, din SUA, are fabrici de electrocasnice în Rusia.

Între timp, preţul gazelor naturale, deja la niveluri record, îşi continuă creşterea în Europa în condiţiile în care UE este dependentă de combustibilul importat din Rusia. Goldman Sachs vede cotaţiile petrolului la 125 de dolari pe baril când cu doar câteva luni în urmă o prognoză de 100 de dolari pe baril era considerată pură fantezie.

Preţurile aluminiului au marcat un nou record pe bursa de mărfuri de la Londra, iar din mai multe ţări vin avertismente că pâinea se va scumpi. După intervenţiile militare ruse din 2014, Ucraina a devenit un exportator important de cereale şi vinde grâu mai ales în ţări sărace. Războiul poate perturba sever exporturile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO