Business Internaţional

Occupy Wall Street! Ecoul de furie din SUA începe să reverbereze şi în Europa

Ocuppy Wall Street! Ecoul de furie din SUA începe să reverbereze şi în Europa

Febra protestelor anti-bancheri din SUA cuprinde capitalele europene

Autor: Paul Comşa

13.10.2011, 00:05 923

Mişcarea de protest "Ocupaţi Wall Street-ul!" a început cu câţiva tineri prezenţi la un concert, a continuat cu scandări îm­po­triva corporatiştilor şi cu un val de arestări, iar acum a intrat în atenţia întregii lumi. Inspiraţi de manifestaţiile americane, care se află acum pe agenda dezbaterilor politi­cienilor de la Washington, activişti englezi se vor aduna să protesteze în faţa bursei din Londra pe 15 octombrie, în aceeaşi zi în care grupuri de spanioli au anunţat că vor mărşălui în Piaţa Puerta del Sol din Madrid, scrie agenţia Thomson Reuters.

Cairo, Tripoli, Atena, New York şi, mai nou, şi alte capitale ale lumii devin centre ale furiei populaţiei împotriva politicienilor şi bancherilor, iar iritarea lor este impulsionată de norii negri ai crizei care ameninţă economia mondială.

Sute de activişti s-au adunat în urmă cu o lună în Manhattan pentru a manifesta împotriva exceselor corporatiştilor ame­ricani pe care îi învinovăţesc de criza economică, şomajul ridicat, executările silite imobiliare şi programele de bailout din 2008. Protestele s-a extins în scurt timp şi în alte oraşe americane, precum Los Angeles, Chicago, Boston sau Portland, iar acum sunt pe cale de a deveni sursă de inspiraţie şi pentru populaţiile altor ţări.

Arabii văd în evenimentele din New York o prelungire a revoltelor din statele arabe din acest an, spaniolii şi italienii le aseamănă cu mişcările "indignaţilor" din primăvară, iranienii şi chinezii spun că protestele reprezintă începutul colapsului Statelor Unite, japonezii sunt îngrijoraţi de faptul că demonstraţiile ar putea inspira tinerii şomeri din Tokio, iar ruşii se tem de escaladarea conflictelor populare în preajma alegerilor prezi­denţiale.

"Occupy Wall Street devine o ramură a unei mişcări globale", a afirmat Veronica Garcia, un avocat de 40 de ani care va participa la marşul de sâmbătă din Madrid.

În primăvară activiştii "indignaţi" şi-au îndreptat furia împotriva politicienilor, dar spaniolii vor demonstra în această săptămână împotriva bancherilor.

În Londra, care a fost zguduită de revolte populare şi în august, protestatarii au folosit reţele de socializare precum Facebook şi Twitter pentru a plănui demonstraţia Occupy London! care va avea loc sâmbătă. Potrivit site-ului mişcării, activiştii vor protesta pentru a atrage atenţia asupra "sistemelor economice care au cauzat nedreptăţi teribile în întreaga lume".

"Bancherii au ieşit teferi în timp ce oamenii acestei ţări sunt pedepsiţi pentru o criză pe care nu au creat-o", scriu de­monstranţii pe site.

De asemenea, sindicatele greceşti au primit cu entuziasm mişcarea din New York.

"Este un lucru optimist deoarece nu am mai văzut astfel de proteste până acum. Nu există nicio coordonare deoarece mare parte din mişcare este spontană", a afirmat sindicalistul grec Despina Spanou.

Protestatarii Occupy Wall Street! au un cont în bancă de 40.000 dolari

Mişcarea Occupy Wall Street devine tot mai organizată şi are resursele necesare pentru a rezista un timp îndelungat. Tinerii protestatari sunt împărţiţi în divizii şi comitete, precum cel legal, medical sau financiar şi sunt pe cale de a se detaşa de protestele susţinute de sindicate, scrie CNBC. Mai mult, ei au reuşit să strângă 40.000 de dolari din donaţii şi bani primiţi de la trecătorii de pe stradă pentru a susţine demonstraţiile.

Echipa care se ocupă de finanţarea manifestaţiei a unificat conturile membrilor mişcării la banca sindicatului Muncitorii Uniţi, Amalgamated Bank, şi acum sunt pregătiţi să primească donaţii mai mari.

"Banii vor începe să curgă de acum", a spus Darrell Prince, unul din membrii echipei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO