Business Internaţional

OCDE: China va deveni cea mai mare economie a lumii în patru ani

OCDE: China va deveni cea mai mare economie a lumii în patru ani

Preşedintele Barack Obama şi-a stabilit ca prioritate ajungerea la un compromis între democraţii şi republicanii din Congres. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

12.11.2012, 00:04 845

Economia Chinei, în prezent a doua ca mărime la nivel mondial, o va depăşi până la sfârşitul acestui an pe cea a zonei euro, iar până la finalul anului 2016 va lua de la SUA titlul de cea mai mare economie a lumii, anticipează analiştii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Analiştii estimează că PIB-ul mondial va creşte cu 3% pe an în următoarea jumătate de secol, dar vor fi diferenţe mari între state şi regiuni. Până în 2025 China şi India vor avea împreună economii mai mari decât cele ale Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, SUA şi Canada la un loc, scrie The Guardian.

"Vom vedea o schimbare majoră în echilibrul puterilor economice", a afirmat Asa Johansson, economist la OCDE.

În ţările cele mai sărace venitul va creşte de patru ori până în 2060, dar inegalităţile vor persista. În China şi India inegalităţile vor creşte de peste şapte ori. Până în 2060, standardele de viaţă în ţările emergente vor fi încă la 25-60% din cele din SUA. Deze­chilibrele mondiale, care au creat premisele crash-ului din 2007, vor continua să se mărească şi vor ajunge la nivelurile de dinaintea crizei până în 2030. Pe termen scurt, se va face simţit un efect ciclic al crizei financiare. SUA, care au avut un deficit bugetar mare înainte de criză, a cunoscut un declin mai mare decât China, stat cu surplus bugetar. OCDE subliniază că inegalităţile în creş­­tere ar putea submina creşterea, dar asi­gură că dacă guvernele implementează re-forme mai ambiţionase cu privire la producţie şi forţa de muncă ar putea reduce riscurile.

SUA s-ar putea îndrepta din nou spre recesiune

Profiturile tot mai mici ale companiilor, efectele superfurtunii Sandy şi ramificaţiile "prăpastiei fiscale" spre care se îndreaptă Washingtonul ar putea avea ca rezultat cel puţin două trimestre de creştere redusă sau chiar lipsite de creştere care vor crea pentru investiţii un mediu mai dificil decât cel din perioadele de minim din acest an.

"O problemă majoră este că economia nu a căpătat viteza necesară ieşirii din acest ciclu", spune David Rosenberg, economist la Gluskin Sheff. El arată că la sfârşitul anilor 1980 eco­nomia ameicană a avut suficientă forţă pentru a rezista crash-ului de pe burse cu­noscut sub numele de Black Monday, în timp ce în anii 1990 forţa a fost îndeajuns de mare pentru ca economia să evite criza financiară din Asia.

Dar cu o creşetere de 2%, SUA nu pot rezista efectelor "prăpastiei fiscale", un mix de creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli care se vor declanşa automat la începutul anului viitor dacă politicienii americani nu ajung până atunci la un compromis privind modul în care să fie reduse datoria şi deficitul bugetar.

Preşedintele Barack Obama şi-a stabilit ca prioritate ajungerea la un compromis între democraţii şi republicanii din Congres. El nu va accepta încă ca soluţia să nu cuprindă majorarea impozitelor percepute milionarilor, măsură căreia republicanii se opun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO