Business Internaţional

OCDE: Creşterea economică mondială este la cel mai redus nivel din ultimii zece ani. Dacă nu acţionăm ne vom trezi cu o creştere slabă pentru multă vreme

OCDE: Creşterea economică mondială este la cel mai...

Autor: Iulian Anghel

23.09.2019, 13:18 322

“De 18 luni de când a început războiul comercial, creşterea economică a slăbit încet, dar sigur. În 2018 OCDE (Organizaţia Economică pentru Cooperare şi Dezvoltare, cu sediul la Paris – n.red.), asemenea altor instituţii internaţionale anticipa pentru 2019 o creştere spre 4% a economiei mondiale. Astăzi estimăm că ea va fi de 3%. Investiţiile mondiale creşteau cu 5% în prima parte a lui 2018. În acest an creşterea va fi de sub 1%, în vreme ce evoluţia comerţului este negativă. Perspectivele de creştere s-au prăbuşit odată cu investiţiile şi comerţul”, comentează Laurence Boone, economist-şef al OCDE, în preambulul ultimului raport al instituţiei cu privire la perspectivele de creştere economică în lume.

OCDE nu oferă date aplicate despre România, care nu este membră a OCDE. Însă alte instituţii precum Comisia European sau FMI văd o creştere bună în România, spre 4% în 2019, care este însă mai mică decât cea din ultimii ani.

Pentru toate celelalte state, OCDE prevede scăderi faţă de ultimele estimări. Principalii parteneri la export ai României - Germania, Franţa şi Italia - vor avea creşteri modeste. Economia Germaniei ar urma să crescă în acest an cu 0,5% şi 0,6% anul viitor, Franţa, cu 1,3% anul acesta şi 1,2% în 2919, iar Italia ar urma să aibă, potrivit previziunilor OCDE, o creştere de 0% anul acesta şi 0,4% anul viitor. SUA ar urma să avanseze cu 2,4% în 2019 şi 2% în 2020, iar economia mondială, pe ansamblu, ar putea avea un avans economic de 2,9% anul acesta şi 3% în anul ce vine. Zona Euro are o evoluţie modestă - creştere de 1,1% în 2018 şi 1% în 2019.

“Este urgent să reacţionăm, cu orice risc, astfel ne trezim înghesuiţi într-o creştere slabă pentru mult timp, ceea cei îi va penaliza în primul rând pe oamenii cei mai vulnerabili”, spune Laurence Boone.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO