Business Internaţional

OCDE: Decalajul dintre saraci si bogati s-a adancit

21.10.2008, 15:00 66

Decalajul intre segmentul bogatilor si cel al saracilor a luat amploare in majoritatea tarilor dezvoltate pe parcursul ultimelor doua decenii, informeaza Financial Times.

Potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), de pe urma cresterii economice au beneficiat mai mult cei care aveau resurse financiare solide decat cei carora le lipseau astfel de resurse.
Cele mai semnificative inegalitati s-au inregistrat la mijlocul anilor 2000 in state precum Mexic si Turcia, urmate indeaproape de Portugalia si SUA. Danemarca si Suedia s-au situat la polul opus, clasele sociale avand proportii aproximativ egale in termeni de decalaje ale veniturilor.
Marea Britanie s-a situat pe locul 7 in acest sens - cu 8% deasupra mediei stabilite de OCDE, in timp ce Mexic a fost evaluata prin prisma disparitatilor sociale la 52% in plus fata de aceasta medie.
Motivul principal pentru care se inregistreaza majorarea decalajelor este reprezentat de modificarile de pe piata fortei de munca, in special in cazul muncitorilor slab calificati, care intampina si mai multe dificultati in gasirea unei slujbe. Paradoxal, la nivelul statelor membre ale OCDE, s-a inregistrat o crestere a locurilor de munca, a afirmat Angel Gurria, secretar general al organizatiei.
Sistemul de taxe si de alocatii acordate de stat a sprijinit redistribuirea veniturilor si moderarea clasei aflate in pragul saraciei, insa eficacitatea demersurilor initiate de guverne s-a diminuat in ultimii 10 ani. "Numai prin aceste masuri nu vom solutiona problema, e ca si cand am trata simptomele in loc sa tratam boala in ansamblu", a mai spus Gurria.
Unele grupuri sociale insa au beneficiat in ultimii ani de o tendinta de crestere a veniturilor. Spre exemplu, persoanele aflate la varsta pensionarii au inregistrat o crestere a veniturilor in ultimii 20 de ani, iar saracia in randul pensionarilor s-a redus considerabil in multe tari. In contrast, saracia in randul copiilor a crescut, potrivit OCDE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO