Business Internaţional

OCDE: Economia globală va reveni la nivelurile de dinainte de criză până la sfârşitul lui 2022. Majoritatea ţărilor europene vor avea nevoie de trei ani pentru a recăpăta rezultate pre-pandemie

Zona euro şi Marea Britanie se confruntă în 2021 şi 2022 cu rezultate sub estimările lansate de OCDE în toamna lui 2019

Zona euro şi Marea Britanie se confruntă în 2021 şi 2022 cu rezultate sub estimările lansate de OCDE în toamna lui 2019

Autor: Eduard Ivanovici

31.05.2021, 16:45 366

Majoritatea ţărilor europene ar avea nevoie de trei ani pentru a recupera în totalitate pagubele provocate de pandemie, în ciuda îmbunătăţirii perspectivelor globale pe măsură ce ţările îşi redeschid graniţele şi programele de vaccinare continuă să atingă tot mai mulţi oameni, conform raportului economic anual al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citat de Euronews.

Organizaţia spune că recuperarea economiei mondiale a crescut în viteză în urma perioadei dezastruoase de la începutul pandemiei de COVID-19. Principalul economist al OCDE, Laurence Boone, spune că perspectivele economice „s-au îmbunătăţit considerabil în ultimele luni”, în mare parte datorită măsurilor de stimulare din ţările dezvoltate.

Acum, OCDE estimează o creştere a economiei globale de 5,8%, de la 4,8% în decembrie 2020. Rezultatele ar veni după o contracţie de 3,5% în primul an al pandemiei, urmând să reprezinte cea mai rapidă revenire din 1973 încoace.

Totuşi, deşi OCDE crede că majoritatea statelor vor atinge nivelurile pre-pandemie ale producţiei până la sfârşitul lui 2022, organizaţia a avertizat că „situaţia este departe de a lua sfârşit”.

Grupul cu sediul în Paris a listat un set de ameninţări la adresa proceselor de recuperare, incluzând lipsa vaccinurilor în ţările sărace, care au mai puţine resurse pentru a susţine măsurile de salvare a economiei.  

„Noile creşteri vor fi mult mai greu de amortizat, rezultând în accentuări ale sărăciei acute” şi în sporirea riscurilor reprezentate de criza financiară, spune OCDE.

În timp ce unele state au reuşit deja să depăşească nivelurile economice de dinainte de pandemie, cum ar fi China, zona euro şi Marea Britanie se confruntă în 2021 şi 2022 cu rezultate sub estimările lansate de OCDE în toamna lui 2019.

Organizaţia a mai spus că zona euro şi Regatul Unit vor fi cu un punct procentual sub estimările realizate înainte de criză pentru sfârşitul lui 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO